Vyznejte se v datových kabelech

Datové kabely slouží k přenosu dat (informací) mezi zařízeními jako jsou televize, počítače, notebooky a mnoho dalších. Často nám z nich jde ale hlava kolem, kolik typů jich existuje.

Vyznáte se v datových kabelech?

Nejste si jisti správnými zkratkami pro datové kabely používané pro Ethernet? UTP vs. FTP, STP nebo FTP. Vysvětlíme rozdíly.

Pro průmyslové aplikace je výhodná nově se rozvíjející technologie „Single Pair Ethernet“ (SPE), především díky jednodušší instalaci a značné úspoře místa a nákladů na kabely.

Přestože bezdrátové technologie rostou na popularitě, drátové instalace mají své výhody a v průmyslu stále představují hlavní prostředek pro datovou komunikaci.

Datové kabely mohou být tvořeny pevnými vodiči (solid) nebo lanky (stranded). Kabely s pevnými vodiči jsou ideální pro stabilní instalace, zatímco kabely s lankovou konstrukcí jsou flexibilnější a vhodné pro pohyblivé instalace a výrobu patch kabelů. Díky internetu v práci i doma většina z vás zná pojmy jako UTP nebo FTP.

U/UTP

Kabel bez stínění, jen s kroucenými páry (Twisted Pair - TP), je běžně označován jako UTP kabel. Jde o nejjednodušší typ kabelu s kroucenými páry, který však má nižší odolnost vůči vnějšímu rušení a vyšší vyzařování.

I přesto je v mnoha aplikacích tento typ kabelu dostačující. Nicméně, pro nové instalace je lepší volbou kabel se stíněním, zejména vzhledem k tomu, že cenový rozdíl mezi U/UTP a F/UTP je dnes velmi malý.

F/UTP (FTP)

Kabel je stíněný vodivou fólií (Foil - F) s nestíněnými kroucenými páry (UTP) je podobný základnímu UTP kabelu, ale má pod hlavním plastovým pláštěm přidanou fólii, většinou hliníkovou.

Tento typ kabelu se běžně označuje také jako FTP kabel a je často používán v 10GBaseT aplikacích. Ve srovnání s UTP kabely je F/UTP (FTP) výhodnější, protože U/UTP nemá žádné stínění. Navíc cenový rozdíl mezi kabely je malý.

datove-kabely-typy

UTP kabely a jeho specifikace

Nestíněný kabel UTP je zdaleka nejoblíbenějším kabelem na světě. Používá se nejen k připojení zařízení do sítě, ale i k tradičnímu telefonu. Existuje sedm různých kategorií UTP, přičemž výběr závisí na tom, jaký výsledek chcete dosáhnout.

V současné době je nejrozšířenějším typem UTP kabelu CAT5e, který nahradil starý koaxiální kabel na většině míst.

  • Vlastnosti UTP kabelu jsou velice pozitivní a výrazně usnadňují práci i instalaci.
  • Dobře se šíří a řeší mnoho problémů, které měly koaxiální kabely.
  • Používají se k připojení tiskáren, počítačů, routerů, switche atd.
  • UTP kabel je vyrobený z měděného drátu nebo lícna.
  • V současné době identifikujeme sedm kategorií.

 

CAT1

Běžně se používá pro telefonní linky. Tento typ kabelu není vhodný pro počítačové sítě a není kroucený. CAT1 je využíván telekomunikačními firmami pro služby ISDN a PSTN.

CAT2

Tento typ lze použít pro počítačové sítě i telefonní provoz. CAT2 je primárně využíván v sítích Token Ring a podporuje přenosovou rychlost až 4 Mbit/s.

CAT3

Stejný jako předchozí, ale s rychlostí přenosu až 10 Mbit/s. Postupně se začaly vodiče více kroutit. Vyšší specifikace znamená více zakroucené vodiče. Tento typ obsahuje čtyři páry kroucených vodičů a jeho maximální délka je 100 metrů. Byl používán v sítích 10Base-T Ethernet a Token Ring.

CAT4

Má čtyři páry kroucených vodičů, ale maximální rychlost se zvýšila na 16 Mbit/s. Díky většímu počtu zákrutů na palec může dosahovat vyšší rychlosti. Maximální délka kabelu je 100 metrů. Používá se pouze v sítích Token Ring.

CAT5

Jako první dosahuje rychlosti 100 Mbit/s a má více zákrutů na palec než předchozí kabely. Používá se v sítích Ethernet, FastEthernet a Token Ring.

CAT5E

Vodič má mírně vyšší výkon a umožňuje dosahovat rychlostí až 1 Gbit pomocí technologie Full Duplex. Sítě typu Token Ring se již běžně nepoužívají. Kromě Ethernetu a FastEthernetu je k dispozici i GigabitEthernet. Tento druh je nejběžnější v bytech či firmách.

CAT6

Technologie Full Duplex umožnila využití tohoto kabelu na předchozí specifikaci Gigabitového Ethernetu. Kabel obsahuje plastový oddělovač propletených párů, což snižuje elektromagnetické rušení. Dokáže podporovat rychlost 1 Gbit na vzdálenost 100 metrů a až 10 Gbit na vzdálenost do 55 metrů. Vodiče v konektoru nejsou přesně vedle sebe, sudé od lichých mají malý odskok.

CAT6A

Představen v roce 2009 jako vyšší specifikace. Nabízí lepší imunizaci proti přeslechům a elektromagnetickému záření. Příliš se v praxi nepoužívá.

CAT7

Specifikace CAT7 umožňuje přenos rychlosti 10 Gbit na 100 metrů. Každý kabel zvlášť je stíněný, což chrání před přeslechy a rušením. Používá se v data centrech a pro páteřní propojení mezi servery a přepínači.

datove-kabely-vyznejte-se01

Rozdíl mezi drátem a lícnou

Existují různé varianty UTP kabelů, včetně rozdílných typů drátů a lícen. I když se kabely mohou lišit v konektorech, samotné kategorie nebo přenosové vlastnosti vodičů zůstávají stejné. Všechny tyto kabely používají RJ-45 konektory, s výjimkou některých, které mohou využívat RJ-11/RJ-12.

Konektor pro lícnu má specifické zuby, které obepnou lícnu, zatímco konektor pro drát má tři zuby, které zabezpečí drát. Nesprávné upevnění konektoru na drát může vést k nespolehlivému spojení a následné nefunkčnosti.

Rozdíl mezi HDMI a ethernetovým kabelem

HDMI kabel

HDMI kabel slouží ke spojení set-top boxu s televizorem pro přenos digitálního obrazu a zvuku. Doporučuje se použít kabel, který je součástí balení set-top boxu, abyste předešli problémům se sledováním TV způsobenými nekvalitními kabely. Pokud máte domácí kino nebo AV receiver a chcete zvuk z televize přehrávat přes něj, můžete propojit set-top box s receiverem pomocí optického kabelu S/PDIF (Toslink). Tím zajistíte synchronizaci obrazu a zvuku a zvuk se přenese optickým kabelem do receiveru, zatímco obraz bude veden kabelem HDMI do televize.

Ethernetový (síťový) kabel

Pro přenos dat po kabelech lze použít ethernetové technologie, které zahrnují kroucenou dvojlinku. Ethernetový kabel slouží k propojení set-top boxu s modemem, což umožňuje využívat chytré funkce, například zpětné sledování pořadů nebo přístup k videotékám.

Existuje několik druhů síťových kabelů s různými přenosovými rychlostmi. Pro propojení set-top boxu postačuje ethernetový kabel označený jako Cat5/Cat5e, který je součástí balení. Pokud byste potřebovali kabel nahradit nebo prodloužit, lze ho zakoupit v obchodech s elektronikou.

datove-kabely-vyznejte-se

Jak vybrat datový kabel pro mobil?

TYP KONEKTORU

Nejprve si zjistěte, jaký typ konektoru má váš mobil.

  • Konektor micro USB – z jedné strany plochý, není možné ho zandat do mobilu „vzhůru nohama“.
  • Konektor USB-C – je to oválný konektor, je možné ho zasunout do mobilu z obou stran
  • Lightning konektor – pouze pro Apple

 

Chcete rychlé dobíjení mobilu?

Má váš mobil schopnost rychlého dobíjení? Jestliže ano, je důležité vybrat správný datový kabel s touto funkcí. Pokud si nejste jisti, zda váš telefon tuto možnost nabízí, jednoduše vyhledejte informace online nebo v návodu.

Jak zjistit, zda nabízený kabel podporuje rychlé dobíjení pro váš typ telefonu? Je důležité se zaměřit na podporované protokoly pro rychlé dobíjení, které daný kabel nabízí.

Kabely pro telefony Apple iPhone tvoří speciální kategorii. Tyto kabely jsou velmi náchylné k poruchám a často se mechanicky poškozují, což vede k jejich nefunkčnosti. Bez ohledu na to, jestli je kabel originální nebo neoriginální, jsou náchylné k poruchám.

Jestliže netoužíte po rychlodobíjení

Na internetu či v obchodech lze zakoupit kabel v bulk balení (v sáčku). Je cenově dostupný a jedná se o originál. Pořídit můžete i kabel v krabičce od Applu, ten bývá ale dražší.

rychle-nabijeni-apple

Jestliže chcete rychlodobíjení u iPhone

  • Musíte vlastnit iPhone řady 8 a výš
  • Nabíječka musí mít výkon alespoň 20W
  • Kabel i adaptér musí podporovat alespoň jeden z těchto protokolů: QC 4.0, QC 4.0+, QC 5.0, USB PD 2.0 nebo 3.0 nebo Samsung Super Fast Charging (SFC).
  • Adaptér kabelu musí být vybaven USB-C konektorem, u telefonu jde o Lightning konektor.