Vy jste ještě neslyšeli o e-SIM?

Dříve nebo později se pravděpodobně s klasickými SIM kartami rozloučíme a plně je nahradí takzvané e-SIM. Že jste o ní ještě neslyšely? Pak zbystřete.

Co je e-SIM?

eSIM karta je integrovaný čip, který funguje jako virtuální SIM karta. Je zabudována přímo do základní desky mobilních telefonů nebo chytrých hodinek, a tím nahrazuje klasickou plastovou SIM kartu, takže ji nemusíte vkládat do příslušného slotu. Nemusíte se obávat, že ztratíte možnost vyměnit mobilní telefon nebo číslo. Svůj profil si snadno stáhnete na čip v zařízení a můžete jej také odebrat. Jak eSIM funguje?

Klasické SIM vs. eSIM

Klasické SIM karty obsahují čip s daty. Při jejich ztrátě nebo poškození musíte navštívit svého operátora pro novou SIM kartu.

Naopak, eSIM integrované v telefonech vám umožňují stáhnout svůj profil pohodlně z domova. Klasické SIM nevyhovují ani výrobcům, protože musí do telefonů vytvářet složité a energeticky náročné sloty, což zabírá cenné místo v telefonech. Tyto sloty jsou častým důvodem reklamací a slabým místem u voděodolných telefonů, protože vyžadují dodatečné těsnění.

Větší zabezpečení

V dnešní době operátor objednává SIM karty od výrobce, který mu pošle plastové SIM s potřebnými údaji pro aktivaci nebo odblokování. S příchodem eSIM budou data od výrobce stahována digitálně.

Celý datový soubor je po celou dobu šifrovaný a rozbaluje se až při stahování do čipu. Pro zvýšení bezpečnosti se profil s unikátním kódem ICCID u výrobce uvolní až na pokyn uživatele (pomocí QR kódu nebo zadáním eID). eSIM lze stáhnout pouze jednou. Proces je rychlý, je nutné, aby bylo zařízení připojeno k internetu.

Malé čipy, které nahrazují plastové SIM karty, mají potenciál pro další rozvoj, zejména u chytrých hodinek, náramků a další nositelné elektroniky, ale i senzorů a některé elektroniky do aut.

e-sim

Benefity virtuální SIM karty

  • Nemusíte řešit, jak vložit klasickou SIM do mobilu.
  • Zlepšení odolnosti přístrojů proti vodě.
  • Žádné reklamace kvůli nefunkčnímu slotu.
  • Úspora místa v telefonu.
  • Aktivace SIM karty bez nutnosti návštěvy pobočky operátora.
  • Možnost spravovat více eSIM na jednom profilu (pro doplňková zařízení nebo více operátorů).
  • Snazší implementace DualSIM.
  • Jednodušší změna operátora.
  • Snazší získání SIM karty mimo země EU.

 

Změna mobilního operátora

Velkou předností eSIM je jednodušší změna operátora. Na jeden čip nahrajete více profilů od různých operátorů, ale aktivní může být pouze jeden. U telefonů s duální SIM to vyřeší dva čipy. Proces však stále komplikují smluvní podmínky operátorů. eSIM lze využít i u předplacených karet.

Zdánlivě nevýhodné podmínky pro poskytovatele mobilní sítě mohou být kompenzovány na běžných uživatelích. Čipy budou osazena i doplňková zařízení jako fitness náramky a hodinky, což rozšíří vaši smlouvu s poskytovatelem.

V současnosti eSIM telefony a další zařízení podporují všichni tři tuzemští operátoři, ale s určitými omezeními. T-Mobile eSIM nabízí pouze pro vybraná zařízení Apple a Samsung. Podobně to vypadá u Vodafone a O2, které navíc podporuje eSIM i u vybraných telefonů Huawei a Motoroly Razr. Virtuální SIM kartu už nabízí i virtuální operátoři Mobil.cz a Kaktus od T-Mobile.

Virtuální číslo není to samé jako virtuální SIM. Virtuální číslo existuje nezávisle na SIM kartě nebo mobilním přístroji.

Mobily, které podporují eSIM

Telefonů podporujících eSIM zatím není mnoho. Jedním z prvních byl Google Pixel 2 a jeho větší verze 2XL, následovaný Pixel 3 a novějšími modely jako Pixel 4 a 4XL. Průkopníkem je také iPhone, který tuto technologii představil v modelech Xs a Xs Max. eSIM podporuje také iPhone SE 2020, řada iPhone 13, iPhone 12 a iPhone 11. Starší modely, jako iPhone 8 a iPhone X, eSIM zpětně nedostanou.

Zajímavostí u Applu je, že jejich iPhone Dual SIM podporuje kombinaci jedné klasické SIM a jedné eSIM, nebo u nejnovějších modelů dvě eSIM současně.

Dalším z průkopníků je Samsung. Tuto technologii najdete v modelech Galaxy S21, Galaxy Note20 a skládacích modelech Galaxy Z Flip3 5G a Galaxy Z Fold3 5G. Ostatní výrobci jsou zatím opatrní.

eSIM jsou také v mnoha chytrých hodinkách, například v Samsung Galaxy Watch4 a Watch4 Classic. Apple podporuje eSIM u všech posledních modelů, včetně Apple Watch 7, které sdílejí telefonní číslo se spárovaným iPhonem. Operátor vydávající eSIM musí být stejný jako ten u plastové SIM v telefonu. To platí hlavně při aktivaci, kdy je dobré mít v telefonu vloženou SIM od stejného operátora. U Applu najdete eSIM i v některých tabletech, jako iPad Air a iPad Pro M1.

e-sim01

Jak odstranit eSIM z mobilu při prodeji?

Co udělat s eSIM profilem, když se chcete telefonu zbavit, když chcete mobil prodat nebo půjčit? Kartu nelze jednoduše vyjmout, takže je třeba profil z telefonu smazat. To provedete přes nastavení, protože obnova továrního nastavení profil nemusí automaticky odstranit. Pro obnovu profilu budete muset navštívit operátora, protože původní aktivační QR kód už nebude funkční. Při půjčení telefonu stačí eSIM profil zamknout PIN kódem, stejně jako u klasické plastové karty. 

Virtuální karta na iPhone

Do iPhone je možné nainstalovat 8 či více eSIM a také používat dvě čísla současně. Abyste virtuální SIM kartu nastavili, stačí nový mobil zapnout a řídit se návodem na displeji.

Výhody eSIM karty

Velkou výhodou e-SIM je, že můžete mít v jednom zařízení několik e-SIM profilů a snadno mezi nimi přepínat podle potřeby. Při ztrátě nebo krádeži telefonu nelze e-SIM vyjmout, což usnadňuje jeho nalezení a chrání e-SIM před zneužitím cizí osobou zamčením zařízení.

Oproti klasickým SIM kartám je e-SIM ekologičtější a jednodušší při změně operátora. Také usnadňuje získání SIM mimo Evropskou unii.

Je důležité zdůraznit bezpečnost spojenou s e-SIM. Pokud odstraníte profil operátora z e-SIM, nebude možné jej obnovit stejným kódem a budete muset získat nový od svého operátora. Při změně telefonu si tedy musíte vyžádat nový kód od operátora.

V případě, že chcete svůj telefon s e-SIM prodat, je nutné nejprve vymazat e-SIM profil. Obnovení továrního nastavení nemusí vždy profil vymazat, takže je potřeba jej odstranit přes nastavení zařízení. Jestliže chcete zařízení někomu půjčit, můžete e-SIM zamknout PIN kódem, podobně jako u klasické SIM karty.

Jak získat eSIM?

Prvním českým operátorem, který začal nabízet e-SIM, byl T-Mobile v roce 2018. Krátce po něm se přidal Vodafone a od února 2020 i O2. Dnes najdete eSIM také u virtuálních operátorů Mobil.cz a Kaktus. Jestliže máte o eSIM zájem, kontaktujte svého operátora.

Je důležité, aby eSIM podporovalo i vaše zařízení. Problém by neměl být u novějších modelů mobilních telefonů a tabletů, zejména značek Apple a Samsung.

e-sim02

Historie SIM karet

První simky byly představeny v roce 1991 a měly velikost kreditní karty.

Historie čipových karet, bez kterých by chytré telefony nebyly plně funkční, sahá až do roku 1987 a úzce souvisí s vývojem GSM sítě. GSM je nejrozšířenějším standardem pro mobilní telefony na světě. V současnosti ho používá přes 5 miliard lidí ve více než 200 zemích, k čemuž přispívá i to, že mnozí vlastní více než jednu aktivní SIM kartu.

S rozvojem této sítě se objevila potřeba zpřístupnit technologii běžným uživatelům. Nejpraktičtějším řešením bylo vytvoření čipu, který by umožňoval připojení k mobilní síti, identifikoval uživatele a zároveň ukládal informace jako například předplacené balíčky hovorů.

Příchod SIM karty

V roce 1991 vznikla SIM karta (subscriber identity module). Původně měla velikost kreditní karty, což nebylo problémem vzhledem k rozměrům tehdejších zařízení. I dnes je to viditelné – malé čipy jsou uchyceny v plastu o velikosti kreditní karty. Přechod na novou technologii bývá obtížný, a tak tento plastový „obal“ sloužil jako adaptér pro zařízení nepřipravená na menší SIM kartu.

Toto již v současnosti není aktuální, ale SIM karty se stále dodávají ve stejném formátu a snadno se vyloupnou z plastového rámu. Standardní SIM kartu nahradila MicroSIM a nyní jsou na trhu dominantní spolu s NanoSIM. Kromě původního účelu připojení k síti a snadné výměny zařízení bez další registrace, získaly SIM karty i další funkce, například omezenou vlastní paměť.

V budoucnosti se nejspíše dočkáme další nové technologie, nemůžete čekat, že se simky budou dále zmenšovat.