Víš jak využít starší iMac, Mac Mini nebo MacBook?

Podpora operačního systému macOS na Apple počítačích je klíčová. Bez aktuálních verzí mohou být problémy s instalací nových programů a starší systémy mohou být nepoužitelné. Pro bezproblémový chod a zaručení dlouhodobé podpory doporučujeme ideálně alespoň macOS 11.0 Big Sur (2020). Ale co s těmi opravdu staršími kousky? Jak tedy lze alternativně využít starší MacBook, iMac nebo třeba Mac mini? Jak do staršího Apple zařízení dostat aplikace, když už nemá nejnovější aktualizace, jak lze i tak opatřit Mac novějším macOS nebo jak využít alternativní OS? 

mac

Jak ještě vytěžit maximum ze staršího macu?

Váš starší Mac už nepodporuje nejnovější aktualizace? to ještě nemusí znamenat nutně konec jeho běžného provozu. Pojďme se podívat na to, jak do něj ještě dostat aplikace, jak si opatřit novější verzi macOS a nebo jak využít alternativní operační systém. 

appJak získat aplikace do staršího macOS?

Pokud máte zařízení se starším macOS, který již není podporován a nemůžete tak získat aplikace z Mac App Store, nezoufejte! Lze je získat i pomocí externích odkazů z vyhledávání na Googlu. 

updateJak i tak aktualizovat na novější macOS?

Pokud vám již Apple neumožňuje aktualizovat na nejnovější verzi OS, existuje ještě neoficiální varianta, jak to obejít. 

S využitím programu OpenCore Legacy Patcher můžete svůj Intel Mac aktualizovat na novější verzi macOS, která pro něj oficiálně není dostupná. Tímto způsobem můžete prodloužit životnost svého Macu, pokud potřebujete některé z nových funkcí. Dokonce je možné nainstalovat nejnovější macOS Sonoma na iMac z roku 2007.

Nicméně to má své nevýhody. Váš Mac bude běžet výrazně pomaleji, čím více budete tlačit na jeho hranice. Pokud ho ale nepoužíváte na náročné úkoly, nemusí to být velký problém a s lehčími úkoly by měl nový systém zvládnout.

linuxVyměňte macOS za jiný operační systém (Linux)

Můžete se také rozhodnout pro jiný přístup a nainstalovat na svůj starý Mac jiný operační systém, například Linux, což mu může dodat nový život.

To s sebou však nese určité kompromisy. Váš Mac bude běžet rychleji, ale přijdete o mnoho výhod, které poskytuje macOS, jako jsou iCloud, iMessage, Safari, FaceTime a další aplikace Applu. Web budete moci procházet, ale pokud potřebujete určité aplikace pro práci, ujistěte se, že jsou kompatibilní s Linuxem.

Jednou z nejpopulárnějších distribucí Linuxu je Ubuntu, které je relativně snadné nainstalovat. Stačí vytvořit oddíl na pevném disku pomocí Disk Utility, stáhnout instalační soubor Ubuntu, umístit ho na čistý disk a restartovat Mac s podrženou klávesou Option. Na internetu najdete spoustu návodů, které vám s tím pomohou.


Jak alternativně využít starší Mac?

Chcete vdechnout staršímu Macu nový život? Sepsali jsme vám pár tipů, jak jej lze efektivně využít. Posloužit může jako domácí server v lokální síti, jako kvalitní externí monitor nebo například pro streamování filmů.

streammacJako streamovací zařízení filmů

Pomocí aplikace PLEX, můžete streamovat filmy a pořady v pohodlí domova, nejlépe však funguje na zařízení, které je neustále připojeno k internetu, a přesně právě na to se ideálně hodí starší Mac.  

ex_monitorJako další monitor

Pomocí aplikace Luna Display můžete starší iMac použít jako externí vkusný a velký monitor s kvalitním displejem. 

serverJako domácí server 

Starší Mac můžete využít pro hostování záloh Time Machine, pomocí kterého lze bezstarostně všechny zařízení v domě zálohovat automatizovaně na pozadí.  Pomocí takového Mac serveru pak můžete i starší tiskárnu přeměnit v bezdrátovou v rámci vaší lokální sítě. Učinit tak lze v panelu Sdílení v Systémových preferencích.

32bitPotřebujete rozjet starší 32bitovou aplikaci?

Pokud potřebujete rozjet starší 32bitovou aplikaci, na novějších zařízeních, které mají macOS Catalina a vyšší, naopak nepochodíte. Ale pokud máte zařízení ještě s macOS Mojave není to žádný problém! Ale i na novějších verzích si můžete znovu nainstalovat Mojave na samostatnou část disku. Mezi oběma systémy můžete poté jednoduše přepínat provedením restartu a následným podržením klávesy Option.


A víš co se starším iPhonem nebo iPadem? Mrkni na to.

VÍŠ JAK NA STARÝ IPHONE ČI IPAD NAINSTALOVAT APLIKACE A K ČEMU JE JEŠTĚ LZE VYUŽÍT?