Jak vybrat notebook pro grafika?

Pro grafiky je důležitý nejen výkon, ale i kvalita displeje a dostatek paměti a úložiště. Dobrý grafický notebook by měl mít výkonný procesor, samostatnou grafickou kartu, kvalitní a přesný displej, dostatek RAM a SSD disk. Dnes si představíme řadu tipů, na co se při výběru zaměřit.

Jak vybrat notebook pro grafika

V posledních letech se trh plní notebooky, které jsou určené pro grafické práce. A jejich oblíbenost je obrovská. Když se to totiž porovná s klasickým velkým počítačem, notebooky jsou přenosné, lehké a dá se na nich pracovat téměř kdekoli. Jak takový notebook vybrat, aby splňoval všechny funkce a parametry?

Při výběru notebooku pro grafiku je potřeba zaměřit se na několik klíčových parametrů, které ovlivní výkon a pohodlí při práci. Zaměřit byste se měli zejména na tyto kritéria notebooku.

  1. Výkon procesoru (CPU)
  • Doporučený procesor: Intel Core i7, i9 nebo AMD Ryzen 7, Ryzen 9.

Výkon procesoru je klíčový pro rendering, práci s vrstvami a obecně pro plynulost při práci s grafickými programy (např. Photoshop, Illustrator, Blender). Vícejádrové procesory zvyšují efektivitu multitaskingu.

  1. Grafická karta (GPU)
  • Doporučená GPU: Nvidia RTX (minimálně řady 3060 nebo vyšší), případně AMD Radeon RX.

Důležitá je samostatná grafická karta s dostatečným výkonem, zejména pokud pracujete s 3D grafikou, videem, nebo renderováním. Moderní GPU navíc podporují hardwarovou akceleraci v mnoha grafických aplikacích.

  1. Operační paměť (RAM)
  • Doporučeno: Minimálně 16 GB RAM, ideálně 32 GB nebo více.

Grafické programy jsou často náročné na paměť, a pokud pracujete s velkými soubory nebo multitaskingem, větší paměť je nutností.

ram-karta

  1. Displej
  • Rozlišení: Minimálně Full HD (1920 x 1080), ideálně 4K (3840 x 2160) pro lepší ostrost a detaily.
  • Barevná přesnost: Notebook by měl mít podporu pro široký barevný gamut (AdobeRGB nebo DCI-P3) a být kalibrovatelný pro přesnou reprodukci barev, což je důležité zejména pro tiskovou grafiku nebo editaci fotografií.
  • Velikost displeje: Doporučená velikost je alespoň 15 palců, ale pokud preferujete více prostoru, 17 palců může být lepší.

  1. Úložiště
  • Doporučené úložiště: SSD disk (minimálně 512 GB, ideálně 1 TB nebo více).

SSD jsou rychlejší než tradiční HDD, což urychluje načítání programů a ukládání souborů. Pokud pracujete s velkými grafickými soubory, dostatečně velký a rychlý disk je zásadní.

  1. Porty a konektivita
  • USB-C, Thunderbolt 3/4: Důležité pro rychlé připojení externích disků, monitorů a dalších periferií.
  • HDMI nebo DisplayPort: Pro připojení k externím monitorům.
  • Čtečka SD karet: Užitečná pro přenos fotografií a videí z fotoaparátů.

  1. Výdrž baterie

Notebooky určené pro grafické práce často spotřebovávají hodně energie, takže delší výdrž baterie (7-10 hodin) může být výhodou, ale neočekávejte u vysoce výkonných modelů extrémně dlouhou životnost na jedno nabití.

  1. Chlazení

Graficky náročné úkoly zatěžují hardware, což může způsobit přehřívání. Vyberte si notebook s kvalitním chlazením, aby se při intenzivní práci nepřehříval a nesnižoval výkon.

  1. Mobilita a konstrukce

Pokud plánujete notebook často přenášet, vyberte model s odolnou konstrukcí a hmotností, která vám nebude překážet (např. kolem 2 kg). Kovové šasi, jako u notebooků MacBook Pro nebo Dell XPS, poskytuje odolnost i estetiku.

  1. Kompatibilita softwaru

Ujistěte se, že vámi vybraný notebook je kompatibilní s grafickými programy, které používáte (např. Adobe Creative Cloud, CorelDRAW, Autodesk, apod.). Například některé aplikace mohou využívat specifické technologie (např. CUDA od Nvidia).

  1. Podpora stylusu a dotykové obrazovky (volitelné)

Pokud pracujete s digitálním kreslením nebo ilustracemi, může být užitečný notebook s dotykovým displejem a podporou stylusu (např. Microsoft Surface, některé modely od HP Spectre nebo Lenovo Yoga).

notebook-pro-grafika-hlavni

Na co se zaměřit při výběru notebooku pro grafika?

Grafické notebooky vyžadují trošku specifické funkce a vlastnosti. Bez nich by totiž nemohly fungovat na profesionální úrovni. Vše ovšem záleží na tom, k čemu daný notebook chcete používat. Jiné funkce budete vyžadovat od notebooku, na kterém budete upravovat fotky, a jiné zase na tom, kde budete pracovat s videem nebo s 3D modely. Než začnete s výběrem notebooku, ujasněte si, k čemu notebook budete využívat.

Procesor

První věc, na kterou byste se měli zaměřit je výkonný procesor. Procesor je mozek celého notebooku. Jeho hlavní činností je přijímat veškeré informace a provádět následné požadavky. Čím menší procesor, tím méně se od notebooku dá očekávat. Pro práci s náročnějšími programy a větším množstvím dat se doporučuje procesor s vysokým výkonem. Nejlépe, aby měl notebook minimálně 4 jádra (mezi ně se řadí například Intel i7, i9, AMD A10 nebo procesory Xeon). Pro práci s úpravou fotek si vystačíte s procesor o menším výkonem (i3, AMD A9).

Grafická karta

S grafickou kartou se to má obdobně jako s procesorem. Vždy totiž záleží, na co notebook používáte. Při úpravě fotek nemusíme grafickou kartu hnát do šílených kvalit, ale bohatě postačí ta, která je již součástí základní desky v notebooku. Při práci s náročnějšími programy, při práci s videi anebo náročnější úpravě fotek se doporučuje dokoupit lepší grafickou kartu. Avšak pozor, zde to nefunguje tak, že stávající grafickou kartu nahradíte tou lepší. Musíte si koupit takzvanou externí grafickou kartu. Externí grafická karta vypadá jako přenosná malá krabička, která se k počítači připojí. Výhodou je, že tyto externí grafické karty mají v sobě zabudované i porty, což zvětšuje možnosti využití pro váš notebook.

Operační systém

Při výběru notebooku a operačního systému závisí vše na tom, zda jsou programy, které hodláte využívat, podporované oním operačním systémem. Mezi nejzákladnější rozdělení patří Windows a MacOS. Některé programy bez problémů rozchodíte jak na Windows, tak na MacOS. Pak ale existují programy, které jsou podporovány jedním z operačních systémů, ale druhým už nikoli.

Pokud už jste navyklí na nějaký operační systém, doporučuje se u něj zůstat a nepřecházet k jinému. Nejen, že můžete nadále pracovat s programy, na které jste naučení, ale zároveň se nemusíte přeučovat na nový chod systému.

RAM

Ram značí operační paměť, se kterou notebook disponuje. Pokud budete používat velikostně náročné programy, je vhodnější již ze začátku koukat po vyšších kapacitách paměti. Ačkoli některé programy mohou udávat, že zabírají jen určitý počet paměti, je nutné myslet na to, že udaná hodnota je pak mnohem větší. Je to z toho důvodu, že když se program používá, tak například potřebuje neustále aktualizovat. Doporučená hodnota pro takovéto grafické práce je alespoň 8 GB RAM paměti, vhodné je ale i 16 GB nebo vyšší. Vždy je lepší mít větší paměť - zejména pro grafické práce, které jsou náročné na kapacity.

Disky

SSD disky jsou novější verzí HDD disků a mají tu výhodu, že dokáží lépe pracovat se soubory. To znamená, že je rychleji otevřou. To je obrovskou výhodou při práci s větším objemem souborů, případně s velkými soubory. HDD disk na druhé straně nabízí mnohem více úložného prostoru. Pokud nevíte, vhodná je kombinace obou disků. Pokud naopak nechcete spoléhat ani na jeden z disků, oporou vám mohou být online úložiště v podobě cloudů. Tam je výhoda, že jsou k dispozici z každého zařízení a nezatěžují úložiště notebooku. Na výběr jsou HDD disky a SSD dísky.

Baterie

Velikost baterie se udává v jednotkách mAh. Čím větší číslo, tím déle baterie dokáže fungovat, aniž by musel být notebook připojen k síti. Větší kapacita baterie je samozřejmě žádoucí, jinak budete odkázáni na hledání míst s možností připojení notebooku do zásuvky. To ale platí samozřejmě především tehdy, máte-li v plánu s notebookem pracovat mimo váš domov nebo kancelář. Jakmile notebook budete mít neustále na jednom místě, tento údaj nemusíte zase tolik řešit. Ačkoli, nikdy není nic proti ničemu, pokud má notebook velkou výdrž.

Váha

Pokud budete notebook nosit i mimo domov nebo kancelář, určitě vás bude zajímat i váha notebooku. Mezi nejlehčí notebooky už roky patří MacBooky od firmy Apple. Nicméně jejich cena je poměrně vysoká.

Pokud budete pracovat převážně na jednom místě, nemusíte se tímto parametrem zabývat.

V každém případě je vhodné pořídit cestovní brašnu nebo obal, aby se notebook při přesunech nezničil a nepoškrábal. 

Displej

V neposlední řadě je důležité dbát na kvalitu displeje. Pro práci s fotografií je důležité mít kvalitní displej, a to nejen kvůli barevnému vykreslení. Koukejte se nejen po velikosti displeje, ale i po rozlišení. Velikost displeje vždy záleží na konkrétní práci. Při 3D projektování či při práci s větším množstvím dat se jistě hodí větší displej, jako je 15“ nebo 17“ (palců). Myslete však na to, že čím větší displej, tím větší a těžší notebook bude.

Rozlišení je také klíčové. Full HD rozlišení je v dnešní době standard, rozhodně byste neměli jít pod toto rozlišení. Naopak, pokud víte, že budete editovat videa nebo pracovat s náročnějšími úpravami, sáhněte po rozlišení 4K.

notebook-pro-grafika01

Repasovaný nebo nový notebook?

Cena může být kolikrát tím hlavním klíčovým parametrem při výběru grafického notebooku. Grafické notebooky jsou totiž mnohem dražší než ty klasické pro běžnou práci. Z toho důvodu může být pro mnohé výhodnější koupit si repasovaný notebook. Repasovaný notebook je takový notebook, který byl sice již někým používán, proto může nést známky opotřebení, avšak před druhým prodejem byl zkontrolován odborníky. Díky tomu případné nedostatky, které by mohly ovlivnit používání, byly odstraněny.

Tyto notebooky byly většinou používány velkými firmami, které je po několika letech používání vrátí nebo prodají a koupí si nové. Z toho plyne, že repasované notebooky jsou stále na vysoké úrovni, co se kvality týče. Výhodou i je, že na repasované notebooky se vztahuje záruka.