Vybíráme herní židli. Jak na to?

Než si vyberete herní židli, projděte si našeho průvodce výběrem herního křesla. A hodiny strávené u her již nebudou utrpením. Správně vybraná herní židle má pozitivní dopad na vaše zdraví i herní výkon. 

Jak vybrat herní židli?

Herní židle jsou určené k hraní počítačových her. Stejně jako klasické kancelářské židle musí být pohodlné a kvalitní. Herní židli můžete samozřejmě pořídit i na práci do kanceláře. U herních křesel je velmi důležitý design.

Hráči, kteří tráví u PC či notebooku hodně času, potřebují kvalitní vybavení a židle hraje významnou roli v jejich pohodlí a zdraví. Koupit si můžete herní židli nebo herní křeslo. Herní křeslo je takové, které má područkami spojený sedák a opěrák, opěrák se nehýbe.

herni-zidle-vyber

Proč investovat do herní židle?

1. Ergonomie a pohodlí

Kvalitní herní židle jsou navrženy s ohledem na ergonomii, což znamená, že podporují správné držení těla při dlouhodobém sezení. Díky nastavitelným částem, jako jsou opěrky hlavy, loketní opěrky a výška sedáku, můžeš snadno přizpůsobit židli svému tělu a zajistit si tak optimální pohodlí. To ti pomůže předcházet bolestem zad, krku a ramen, které mohou vzniknout při dlouhodobém nesprávném sezení.

2. Zdravotní výhody

Správná podpora páteře a krku při hraní je klíčová pro prevenci problémů se zády, jako jsou bolesti v oblasti bederní páteře nebo krční páteře. Herní židle s oporou pro bedra a hlavu může dlouhodobě chránit tvé zdraví tím, že snižuje tlak na klíčové oblasti těla. Zdravý sedací postoj také zlepšuje krevní oběh, což může předcházet únavě a zlepšit tvůj výkon při hraní nebo práci.

3. Zvýšená koncentrace a výkon

Pohodlné sezení bez neustálého posouvání a úprav pozice ti umožní zůstat déle soustředěný na hru. Když se nemusíš zabývat nepohodlím, můžeš se více soustředit na strategii, hratelnost a týmovou spolupráci. Herní židle ti poskytne stabilní základnu, kde budeš moci bez rušení dosáhnout svého maximálního potenciálu.

4. Kvalitní materiály a dlouhá životnost

Kvalitní herní židle jsou vyrobeny z odolných materiálů, jako jsou kovové rámy a vysoce kvalitní pěna nebo koženka. Díky tomu vydrží i každodenní náročné používání bez rychlého opotřebení. To znamená, že i když jsou počáteční náklady vyšší, dlouhodobě se investice vrátí, protože židle vydrží mnohem déle než levné alternativy.

5. Styl a design

Kromě funkčnosti nabízí kvalitní herní židle i atraktivní design. Mnoho hráčů si zakládá na estetice svého herního prostoru, a herní židle s moderním, agresivním designem se stává výrazným doplňkem. Často si můžeš vybrat z různých barev a stylů, aby tvůj herní setup vypadal ještě lépe a podporoval tvou motivaci ke hraní.

6. Přidaná hodnota pro práci

Pokud používáš herní prostor i pro práci, kvalitní herní židle ti poslouží i jako výborná kancelářská židle. Díky ergonomii a komfortu můžeš snadno zvládnout dlouhé hodiny práce nebo studia, což ti umožní být produktivnější a zároveň pečovat o své zdraví.

7. Doplňkové funkce

Některé prémiové herní židle mají i zajímavé doplňky, jako jsou integrované reproduktory, vibrační mechanismy nebo odkládací prostory. Tyto funkce mohou dále umocnit tvůj herní zážitek a dodat ti ještě více pohodlí a zábavy.

jak-vybrat-herni-zidli

Proč je pro hráče nutná kvalitní židle?

Jak již zaznělo, správný posed je u počítače či herního notebooku zásadní. Ale nebudete moci správně sedět, pokud nebudete mít kvalitní židli. Podstatné je i dobré umístění monitoru, myči i klávesnice.

Správně umístěný sedák, opěrka zad, lokty ve správné výšce a vhodné mechanismy pro houpání jsou nezbytné. Věřte, možnosti přizpůsobení jsou prospěšné pro všechny, nejen pro lidi s atypickou postavou, jako jsou například velmi vysocí jedinci. A hráči, kteří tráví na své židli obrovské množství času, by si měli vybrat opravdu kvalitní posezení, které splní jejich požadavky. Jinak je mohou začít trápit potíže, a to zejména se zády.

Základní parametry, podle kterých vybírat herní židli

Mezi základní kritéria samozřejmě patří konstrukce a nosnost židle, velmi podstatná je mechanika, ale nepodceňujte ani výběr toho správného materiálu.

  • Velikost, nosnost

Každá, nejen herní židle, má určitou nosnost, podle které byste se měli řídit. Židle k počítači vybírejte i podle výšky vaší postavy.

  • Konstrukce

Židle s kovovou konstrukcí vydrží opravdu hodně dlouho. Někteří výrobci dokonce dávají i doživotní záruku. Ovšem kovová konstrukce pochopitelně zvedá cenu židle. Levnější variantou je dřevěná nebo plastová konstrukce. Nevýhodou je pochopitelně to, že tolik nevydrží.

  • Mechanika

Ta udává, jak se židle bude houpat a jak se opěrák bude naklánět.

· Houpací základní mechanika – nemá příliš velké možnosti nastavení, jde o základní typ. Tato židle jde zaaretovat v jedné poloze, houpání se ovládá otočným šroubem.

· Asynchronní mechanika – nezávisle na sobě je možné nastavit sklon opěráku i sedáku. Taková židle má zpravidla 3 páčky na spodní straně. Jednou se nastavuje výška sedu a další dvě ovládají sklon opěráku a sedáku.

· Synchronní mechanika – části židle se synchronizovaně pohybují, takže kopírují váš sed. Jestliže se zhoupnete dozadu, podsedák se zvedne atd. Tato židle je vhodná pro celodenní sezení.

· Ergonomická zdravotní židle – židle s touto mechanikou nabízí sezení jako na gymnastickém míči. Tyto židle umožňují tzv. dynamický sed, díky kterému se posiluje zádové a břišní svalstvo.

  • Opěrky na ruce

Kvalitní herní sedačka by měla disponovat nastavitelnými područkami. Základní funkcí je pohyb nahoru a dolů, u pokročilejších modelů je možné přizpůsobit i horní část opěrek.

Napodobeniny herních židlí obvykle mají opěrky pevné. Čím vyšší kvalita herní židle, tím více možností nabízí. Opěrky jsou označovány podle toho, kolika směry je možné s nimi manipulovat. Běžně se používají termíny 1D – 4D opěrky.

  • Potah

Volba materiálu potahu má vliv na to, jak pohodlně se bude na židli sedět. Pokud se často potíte, je vhodné zvolit prodyšný materiál jako síťovina nebo látka. Materiál potahu ovlivňuje také životnost. Je důležité pečovat o něj pomocí vhodných prostředků.

· Látka – prodyšná a odolná, náročnější údržba při ušpinění.

· Síťovina – ještě prodyšnější než látka, omezená životnost, není tak příjemná na dotek.

· Pravá kůže – kvalitní a odolný materiál. Stejně jako u jiných kožených výrobků je nutné zabránit vysychání a popraskání. Doporučuje se používat vhodné přípravky pro údržbu. Pravá kůže neposkytuje takovou prodyšnost jako látka či síťovina.

· Koženka/eko kůže – jde o polyuretanový materiál s nižší cenou, snadnou údržbou, ale mírně nižší životností ve srovnání s pravou kůží. Není tak prodyšná.

  • Kolečka

Na tvrdou podlahu volte měkká kolečka například gumová. Naopak na koberec jsou vhodná kolečka z tvrdého plastu. Existují i univerzální kolečka.

herni-zidle

Polohovatelnost herní židle

Optimální pozice při sezení u počítače má složitá pravidla, která lze dosáhnout pouze s židlí vybavenou množstvím ergonomických prvků.

Důležité je mít možnost nastavit výšku sedáku tak, aby nohy dosahovaly na zem. Opěrky na ruce jsou také podstatné. Nejlepší variantou, která je dostupná u dražších židlí, jsou loketní opěrky, které lze nastavit výškově, posouvat dopředu/dozadu a také do stran (blíže k sobě/dále od sebe), a dokonce je také možné je otočit do úhlu. Výsledkem je správné nastavení područek tak, aby lokty byly ve stejné výšce jako stolní deska.

Dále je důležité mít opřená záda v oblasti beder, není vhodné sedět na okraji židle, ale co nejvíce vzadu. V tomto případě je u lepších židlí nastavitelná bederní opěrka. A jako bonus je tu ještě opěrka hlavy. Zvažte také, jak vysoký je člověk, který bude na židli sedět.

Vzhled herní židle

Ergonomie židle je pochopitelně pořád na prvním místě, ale zrovna u herní židle velmi záleží na designu. Hráči si užívají designové židle a další herní příslušenství, obzvlášť pokud vysílají svoji hru živě. Existují například i podsvícené herní židle.

Jaké vychytávky herní křesla nabízí

  • Herní židle s reproduktorem – umocní požitek ze hry, atmosféra je tak věrohodná, že vás děj naprosto pohltí. Kromě hraní toto funkci využijete i při poslouchání muziky.
  • Naklánění – tzv. dynamické sezení je pro tělo zdravé, protože tělo není v jedné poloze, po delší dobu.
  • Bederní opěrka - vaše záda bederní opěrku zcela jistě ocení. Některé židle nabízí i opěrku pod hlavu.
  • RGB podsvícení – podsvícené modely jsou určené pro opravdové herní fajnšmekry.

 

Jak si správně nastavit herní židli?

Nastavte si židli tak, aby vaše kolena a boky byly ve stejné výšce. Nohy musí dosahovat na zem, nebo použijte podnožku pro dostatečnou oporu. Jestliže jsou vaše kolena výše než boky, může to omezit prokrvení. Pokud jsou příliš nízko, může to způsobit nepříjemné napětí v oblasti bederní páteře.

Pokud jde o sklon opěradla, neexistuje jedno správné nastavení. Musíte vyzkoušet různé polohy. Začněte s mírným sklonem a postupně se přizpůsobujte, dokud nenajdete pohodlnou polohu pro vaše záda.

Nastavte si opěrky na ruce tak, aby vaše lokty při používání myši a klávesnice tvořily úhel 90 stupňů.

Nastavení myši a klávesnice

V případě, že jsou lokty v úhlu 90 stupňů, měli byste dosáhnout na klávesnici a myš bez namáhání ramen. Dbejte na to, aby vaše zápěstí nebylo ohnuté. Snažte se najít pohodlnou polohu a přizpůsobte si herní křeslo podle toho.

herni-notebook

Nastavení monitoru

Monitor nejprve zkuste umístit asi na délku vašich rukou. Ale samozřejmě si ho můžete přizpůsobit podle sebe. Každý vidí jinak, takže si ho můžete klidně i o kousek přiblížit či oddálit. I malé předměty na monitoru byste měli vidět bez výrazného namáhání očí.

Pokud sedíte rovně, oči by měly koukat na první třetinu obrazovky. Vyhněte se nepřirozenému zaklánění hlavy, ovšem nekoukejte ani příliš dolů, tím namáháte krční páteř.

Nezapomeňte nechat odpočinout oči. Každých 20 minut se podívejte do dálky alespoň na půl minuty. Dělejte si přestávky, tělo dlouhodobým sezením zkrátka trpí. Každou hodinu byste si měli dát alespoň 10minutovou pauzu.

A na konec - ke kvalitní herní židli je nutné mít nabušenou mašinu v podobě výkonného herního notebooku? Není čas spolu s novou herní žídlí, pořídit nový stroj?