Návod, jak vybrat herní notebook

Vybíráme herní notebook - poradíme, na co se zaměřit

V dnešní době má vlastní notebook skoro každý, ale pro běžného spotřebitele, zejména pokud není zasvěcen do technických detailů, může být výběr náročný. Proto vám přinášíme průvodce, jak vybrat správný notebook, a to zejména na hraní. Je třeba vzít v úvahu, že výběr notebooku se řídí různými kategoriemi, v závislosti na účelu, a je třeba zajistit, aby technické specifikace odpovídaly vašim potřebám.

Prvním krokem je zodpovědět si otázku: K čemu bude notebook sloužit? Jedná se o kancelářský nástroj, studentský pomocník, nebo ho plánujete používat během cestování, pro hraní her, či grafické práce? Důležitými faktory jsou také rozměry notebooku, rozlišení obrazovky a možnosti připojení. V neposlední řadě, samozřejmě, hraje roli i cena.

herni-notebook

Někdo by namítal, že k hraní her lze použít i klasický kancelářský notebook ba dokonce i ten pro studenty. A ano, souhlasíme. Ale pro nadšence do her to nebude dostatečně výkonný stroj. Nejvyšší detaily, dlouhotrvající zátěž, kvalitní displej, výkonná grafická karta. Přece jen - těmito komponenty běžné notebooky nedisponují. Přesto si je představíme, abyste pochopili, proč se vyplatí investovat do kvalitního herního notebooku.

Kancelářský notebook je pracant, ale...

Pro kancelářské potřeby, jako je práce na internetu, psaní dokumentů, používání základního firemního softwaru, není nutné mít nadprůměrný výkon nebo 32 GB operační paměť. Kancelářský notebook bude pravděpodobně většinu času stát na stole, ale občas ho budete potřebovat přenášet. Hmotnost a rozměry nejsou tedy klíčové. Důležité je, aby měl notebook větší displej s rozlišením Full HD. Měl by mít numerickou klávesnici, touchpad a alespoň dva USB porty, HDMI, LAN port a podporu Bluetooth a WiFi.

Jestliže si přejete rychlejší výkon, zvolte SSD disk namísto HDD, což by mohlo mírně zvýšit cenu. Kapacita úložiště by měla být alespoň 256 GB nebo více. Optimální je kombinovat SSD a HDD.

Co se týče procesorů, můžete zvážit i slabší varianty, jako jsou procesory Intel Celeron, Atom nebo Pentium (levnější možnosti), nebo notebooky s procesory AMD. V kancelářských noteboocích není třeba řešit grafiku, obvykle postačí integrované grafické jádro. V této kategorii se pohybujeme v rozmezí operační paměti od 4 do 12 GB. Výdrž baterie není tak důležitá, protože notebook lze průběžně dobíjet. Cena se pohybuje mezi 10 000 až 12 000 Kč. U repasovaných pak ještě více vyklesá.

Jak vidíte - žádná sláva, že? Kancelářský notebook možná utáhne nějakou starší hru, ale s áčkovými tituly posledních let si zpravidla neporadí s grácií.

Notebook pro studenta

Jde o notebooky, které jsou velmi podobné těm určeným do kanceláře. Studenti často potřebují lehký přenosný notebook. Výkon by měl být na úrovni kancelářského nebo méně výkonného herního počítače. Ideální váha notebooku by měla být kolem 3 kg. Kvalitní zpracování a materiály jsou nezbytné, protože se s ním bude často manipulovat. Je to tedy kompromis mezi kancelářskou stanicí a herním notebookem.

Co se týče konektivity, nezapomeňte při výběru na USB porty, LAN vstup a HDMI. Také je důležité mít možnost připojení sluchátek pomocí 3,5mm jacku a podporu Bluetooth a WiFi. Pokud jde o procesory, vyhněte se těm nejslabším třídám, jako jsou Celeron nebo Pentium. Místo toho volte procesory jako Intel Core i3 nebo i5, nebo AMD Ryzen 3 a Ryzen 5. Displej by měl mít velikost mezi 13 a 15 palci. Větší baterie znamená vyšší váhu, ale také lepší výdrž. Notebooky pro studenty by měly vydržet 4 až 6 hodin. Ne všude ve škole je přístup k zásuvce.

SSD disk je výhodný a bezpečný, ale zvýší cenu. HDD s kapacitou 512 GB nebo kombinace HDD a SSD mohou být dostačující, pokud využíváte třeba cloud. RAM by měla mít alespoň 8 GB. 4 GB RAM je sice levnější, ale výkon notebooku bude výrazně pomalejší. Co se týče grafické karty, integrované grafické jádro obvykle postačí. Pokud ale na notebooku chcete hrát, volte dedikovanou grafickou kartu.

MINI-NOTEBOOK – ideální na cestování, nebo pro příležitostné použití. Dobrý na procházení internetu, sledování filmů, občasnou práci. Není vhodný na hraní her.

ULTRABOOK – velikost 13-15 palců, má ultra tenké tělo, nízkou hmotnost a dobrý výkon, je velmi kompaktní.

KONVERTIBILNÍ NOTEBOOK 2V1 – není příliš rozšířený, funguje jako notebook a tablet s dotykovým displejem.

DOTYKOVÝ NOTEBOOK – pevný notebook s dotykovým displejem, má větší úhlopříčku 14-17 palců

Jak vidíte, výběr studentského notebooku není žádná sranda. Přesto, jste od něj už jen krůček k výběru a koupi notebooku herního. Protože každému jednou přestane být výkon dostatečný. A další metou jsou už jen ty herní, nabušené do posledního detailu – na míru hráče.

Proč jsou herní notebooky tak oblíbené?

Jde o výkonné herní notebooky, jejichž výběr není jednoduchý, a to kvůli nárokům samotných uživatelů. Herní notebooky jsou poměrně drahé. Klíčovým prvkem je procesor, který by měl být minimálně Intel Core i5 od 9. do 11. generace. Pokud máte náročné herní požadavky, budete potřebovat výkonnější procesor, jako je Intel Core i7 nebo i9, nebo procesory AMD Ryzen 7 a Ryzen 9. Je výhodné, pokud má notebook operační paměť RAM s podporou technologie DDR4, ideálně s kapacitou alespoň 16 GB.

Co se týče grafického výkonu, bezpochyby budete potřebovat dedikovanou grafickou kartu, například GeForce GT nebo GeForce GTX. Kapacita úložiště by měla být alespoň 1 TB, s ideální kombinací SSD a HDD disku pro rychlejší odezvu a dostatek místa na hry. Herní notebooky nejsou nejlehčí ani nejmenší, alespoň 15 palců je vhodné. Jestliže nemáte v plánu notebook často přenášet, 17palcový displej poskytne lepší obraz a větší pohodlí při hraní.

Ceny herního notebooku

  • 15-20 tisíc – méně výkonná grafická karta, případně starší konfigurace, vhodné pro hraní her s řadou kompromisů
  • 20-30 tisíc – hraní na FullHD displeji, najdete zde notebooky s grafikami použitelnými pro ray-tracing efekty při hraní. Často chybí operační systém, případně je menší disk
  • 30-50 tisíc – tyto notebooky už poskytují opravdu dobrý komfort při hraní - často vyvážený setup pro každého hráče
  • Více než 50 tisíc – ty nejlepší přenosné počítače na hraní áčkových her - poradí si už skoro se vším


U nás máme od každé cenové hladiny něco - herní notebook si tak vyberete na míru vašim finančním možnostem.

Výkon herního notebooku

U herního notebooku toužíte po nejlepším herním výkonu, ale je důležité, aby byla grafická karta a procesor sladěny s rozlišením displeje. Klíčovým faktorem pro herní výkon notebooku je grafická karta, a poté procesor. Zážitek uživatele může být vylepšen rychlejším SSD diskem a větší kapacitou paměti. Jak vidíte, vybrat herní notebook je alchymie.

Co se týče výdrže, u herního notebooku na ni nemusíte brát tolik ohled. Dokonce i ty nejlepší herní notebooky v plné herní zátěži nevydrží déle než dvě hodiny, ale moderní procesory umožňují prohlížení webu nebo přehrávání filmů až osm hodin. Jestliže máte notebook hlavně pro hraní her, počítejte s tím, že bude trvale připojený k zásuvce.

Procesor

Výběr procesoru je klíčovým rozhodnutím při sestavování nebo kupování herního notebooku. Procesor, neboli CPU, je mozkem počítače a hraje zásadní roli v celkové výkonnosti a schopnosti zvládat náročné herní operace.

Procesor Intel se rozděluje na Intel Core a ostatní. Například procesory Celeron či Pentium jsou určeny pro nejlevnější notebooky.

Procesory AMD také číslují generace, používají koncovky U a H a rozlišuje určité kategorie. Procesory AMD Ryzen obsahují výkonnou integrovanou grafiku.

Pro hraní a multitasking je ideální volit alespoň Intel i7 nebo AMD Ryzen 7. Vyšší modely poskytují lepší výkon pro VR a náročnější grafické úlohy.

Grafická karta

U přenosných počítačů pod 15 tisíc dedikovaná (samostatná) grafická karta skoro nic neřeší, v tomto případně stačí grafika na procesoru. Grafiky GeForce od Nvidie jsou například GTX 1650, RTX 2050, RTX 3050 (3050Ti), RTX 4050, RTX 4080 a další. AMD začíná prosazovat také vlastní grafické karty s označením Radeon.

Nové notebooky vám obvykle umožní přepnout grafiku z procesoru na dedikovanou grafiku, což zvýší herní výkon a zlepší výstupní možnosti, i když to může znamenat vyšší spotřebu energie. Tato funkce se jmenuje MUX Switch. Tuto funkcionalitu nazývají různě, například u Lenova se jedná o přepnutí hybridního režimu, který lze obvykle najít v nastavení.

Pro nejnáročnější hry je doporučená grafika alespoň RTX 3060 nebo Radeon RX 6700M. Pro méně náročné hry postačí i RTX 3050 nebo RX 6500M.

herni-notebook-grafika

Paměť

Nejnižší hodnota je 8 GB, střední je 16 GB, pro náročnější je tu kapacita 32 GB. Některé notebooky umožňují paměť dodatečně rozšířit, ale vždy si tuto možnost ověřte.

Doporučuje se alespoň 16 GB RAM, zejména pro moderní hry a pro budoucí kompatibilitu.

Zde pak vypíšeme klíčové důvody, proč je důležité myslet na dostatečnou operační paměť při výběru herního notebooku:

  1. Zlepšení výkonu her: Operační paměť je zásadní pro zpracování velkého množství dat generovaných moderními hrami. Vyšší množství RAM umožňuje plynulejší běh her, zlepšuje dobu načítání a snižuje lag, což je zásadní pro hry vyžadující rychlé reakce.

  2. Multitasking: S vyšší RAM můžeš efektivněji spouštět více aplikací současně bez ztráty výkonu. To je obzvláště důležité, pokud například streamuješ, zároveň komunikuješ s přáteli přes chat a hraješ hru.

  3. Budoucí kompatibilita: Hry jsou čím dál technicky náročnější a požadavky na systémovou paměť neustále rostou. Koupí notebooku s vyšší RAM nebo možností upgrade zajistíš, že tvůj systém zůstane relevantní déle a bude schopen zvládnout nové hry vydané v následujících letech.

  4. Optimalizace softwaru: Mnoho moderních her a herních enginů, jako je Unreal Engine nebo Unity, je optimalizováno pro využití většího množství RAM, aby maximalizovaly svůj výkon.

  5. Využití rychlosti RAM: Typ RAM (například DDR4 oproti DDR3) a jeho frekvence (např. 3200 MHz) mohou mít velký vliv na celkový výkon systému. Vyšší rychlosti znamenají rychlejší přístup k datům a lepší reakční doby.

  6. Zlepšení celkového výkonu systému: Nejen hry, ale celý operační systém a běžné aplikace mohou těžit z většího objemu RAM, což vede k hladšímu a efektivnějšímu provozu systému.

herni-notebook-RAMka

Disk

Systém, aplikace a soubory se ukládají na pevný disk. U herních notebooků se často setkáte s dvěma hlavními typy disků. Nejběžnějším je SSD, což je velmi rychlý disk sestávající z čipů na malém panelu. Ten by měl být vaším cílem, jelikož nabídne dostatečný výkon a nezpomalí celý počítač. Naštěstí se dnes již zřídka setkáte s pomalými plotnovými disky označovanými jako HDD. Nejmenší kapacita je 256 GB. Pro hraní je ideální 512 GB.

Displej

Displej je důležitý, ideální je FullHD s technologií IPS. Jas nad 300 nitů je vhodný pro práci v místnosti, nad 400 nitů pro venkovní použití. Rozsah barev a HDR jsou důležité pro grafiku a hraní. FullHD bude stačit většině uživatelů, ale s výkonnou grafikou zvažte vyšší rozlišení. Rychlost obnovy displeje 144 Hz nebo 165 Hz je dostačující. Matný nebo lesklý povrch závisí na okolním světle. Dotykový displej není nezbytný, OLED displeje nabízejí skvělé barvy a kontrast.

Pro hraní je ideální minimálně 144 Hz displej pro plynulejší obraz. Rozlišení závisí na preferencích a výkonu GPU – pro většinu hráčů postačuje 1080p nebo 1440p.

Když už vám displej herního notebooku nestačí - můžete sáhnout po alternativě v podobě klasického monitoru.

Klávesnice, touchpad

Výběr komponent by měl probíhat na míru hráči, jde hlavně o subjektivní pocit. U klávesnice se může hodit podsvícení. Důležitý je i mezerník, vyzkoušejte si ho stisknout na okraji. U herních klávesnic zkontrolujte, jestli je možné zmáčknout více kláves najednou. Touchpad musí reagovat na celé ploše.

Někdo nerad hraje na klávesnici notebooku, takže stačí sáhnout po klasické klávesnici, kterou napojíte přes port či Bluetooth.

Konektor

Na dnešních moderních noteboocích by měl být konektor USB-C. Do něj totiž můžete zapojit redukci a získat další typy konektorů. Většina zařízení má 3,5mm Jack konektor pro sluchátkamikrofonem. HDMI slouží k připojení k monitoru nebo projektoru. Někdy může být i čtečka paměťových karet atraktivní.

Chlazení

Herní notebooky vyžadují efektivní chlazení, které závisí na designu a technologiích využitých v konstrukci. Dobré chlazení udržuje teploty notebooku na přijatelné úrovni a minimalizuje hlučnost.

Zohledněte počet a směr výdechů chlazení, ideálně směřujících k zadní nebo levé straně. Dobrá kvalita chlazení udržuje klávesnici chladnou i při dlouhodobém hraní.

Některé notebooky nabízejí tichý režim chlazení pro lepší akustický komfort, i když to může snížit herní výkon. Zkontrolujte také, jakým způsobem se displej zanořuje při otevírání, aby se zabránilo ohřevu displeje.

U chlazení se zastavíme – protože žádný hráč nechce, aby z důvodů přehřívání jeho herního notebooku musel hru přerušit či dokonce vypnout. A proto jsou tu chladící podložky. Ještě jste o nich neslyšeli?

chladici-podlozky

Chladící podložky jsou příslušenství navržené pro zlepšení ventilace a chlazení notebooků. Tyto podložky obvykle obsahují jeden nebo více ventilátorů, které pomáhají rozptýlit teplo generované interními komponentami notebooku, a často jsou vybaveny dalšími funkcemi jako jsou porty USB nebo nastavitelné výšky.

Užití chladící podložky může být zvláště prospěšné pro hráče z následujících důvodů:

  1. Zlepšení chlazení a snížení teploty

Herní notebooky během intenzivního hraní generují značné množství tepla, což může vést k přehřátí interních komponent, jako jsou procesor a grafická karta. Přehřátí může snížit výkon a způsobit throttling, kdy se rychlost procesoru automaticky sníží, aby se předešlo jeho poškození. Chladící podložky efektivně odvádějí teplo pryč od zařízení a pomáhají udržovat stabilní teplotu, což umožňuje komponentám pracovat na optimální úrovni výkonu.

  1. Prodloužení životnosti komponent

Stálé vystavování vysokým teplotám může zkrátit životnost hardware notebooku. Chladící podložky, tím že snižují teplotu, mohou pomoci prodloužit životnost důležitých komponent jako jsou CPU, GPU a pevného disku, což z dlouhodobého hlediska ušetří peníze za opravy nebo předčasné nahrazení zařízení. A herní notebook nepatří mezi nejlevnější položky.

  1. Zvýšení komfortu při hraní

Hraní na notebooku, který se silně zahřívá, může být nepříjemné, zejména pokud je klávesnice horká na dotek. Chladící podložky mohou zlepšit celkový komfort při hraní tím, že udržují spodní část notebooku a okolí klávesnice chladnější.

  1. Zlepšení ergonomie

Mnohé chladící podložky nabízí možnost nastavení úhlu sklonu notebooku, což může zlepšit ergonomii pracovního prostředí. Ergonomicky správné umístění notebooku může snížit napětí na krku, zápěstí a zádech, což je obzvláště důležité pro hráče, kteří tráví dlouhé hodiny u své oblíbené hry.

  1. Přidání dalších USB portů

Některé chladící podložky jsou vybaveny dodatečnými USB porty, což je velmi praktické, pokud jsou integrované porty notebooku již obsazené herním příslušenstvím, jako jsou myši, klávesnice nebo herní headsety.

Celkově, investice do chladící podložky může přinést mnoho výhod od zlepšení výkonu až po komfort a prodloužení životnosti zařízení. Pro ty, kteří chtějí dosáhnout maximálního výkonu a zážitku ze svého herního notebooku, je chladící podložka užitečným a často nezbytným doplňkem.

Při výběru herního notebooku dejte pozor na kvalitu konstrukce, zejména pokud hledáte levnější modely. Plastové tělo nemusí být tak odolné a spolehlivé jako kovové.

Operační systém

Na výběr máte Windows, MacOS, Chrome OS a Linux. Pro herní notebooky je nejlepší Windows. V tomto případě je spíše na hráči, co zvolí.

Nyní už je na vás, po kterém herním notebooku sáhnete. Vybírejte s rozmyslem, ať vám slouží dlouhá léta.