Nabíjíte svůj mobilní telefon správně?

Dnes má každý minimálně jedno elektronické zařízení, které potřebuje dobíjet, například mobilní telefon, notebook, tablet nebo MP3 přehrávač. V tomto článku se podíváme, jak správně nabíjet mobil, jak šetřit baterii i na mýty o nabíjení mobilních telefonů.

Jak správně nabíjet mobil?

  • Když to jde, vždy používejte originální nabíjecí kabel a adaptér.
  • Pokud potřebujete nový adaptér, kupujte ho od stejného výrobce jako vaše zařízení.
  • Vždy dodržujte doporučený maximální nabíjecí proud.
  • Neponechávejte zařízení v nabíječce déle, než je nutné.
  • Pokud neplánujete zařízení používat dlouho, dobijte baterii na zhruba 50 % a průběžně ji dobíjejte.
  • Nabíjejte zařízení při pokojové teplotě, vyhněte se extrémnímu chladu nebo horku.


Jak urychlit nabíjení?

U běžných zařízení obvykle stačí adaptér s proudem kolem 1 A. Tyto levnější nabíječky jsou vhodné i pro dobíjení mobilů. Avšak pro telefony je vhodnější používat adaptéry s výkonem přesahujícím 2 A, ideálně kolem 2,4 A, což umožní rychlejší nabíjení, pokud to zařízení podporuje. Rychlonabíjení, nabízející proud až do 6,5 A, se stává běžným standardem.

Jestliže se mobil najednou nabíjí velmi pomalu, zřejmě se jedná o nějaký problém. Pravděpodobně je baterie mobilu poškozená. To platí, i pokud se mobil hodně rychle vybíjí.

nabijeni-telefonu

  • Při výběru nabíjecích adaptérů se řiďte maximálním dodávaným proudem.
  • Čím vyšší je podpora nabíjecího proudu vašeho zařízení, tím rychleji ho dobijete.
  • Během nabíjení můžete vypnout zařízení a ušetřit tak část energie.
  • Aktivováním letového režimu během nabíjení šetříte energii.
  • Pro rychlejší dobíjení je ideální ponechat zařízení při pokojové teplotě.

Jak nabít mobil bez nabíječky

Pokud zapomenete nabíječku doma a není nikdo, kdo by vám ji mohl půjčit, existuje několik možností, jak dobít váš telefon. Můžete použít kabel, který odpovídá vašemu mobilu, a připojit ho k počítači nebo USB portu v autě. V oblastech bez přístupu k elektřině můžete využít powerbanky nebo přenosné solární panely. K dispozici jsou také ruční USB nabíječky s klikou, které nabíjejí telefon pomocí lidské síly.

Micro USB a USB-C

Správný výběr nabíječky může mít významný dopad na rychlost nabíjení a životnost baterie, i když se to na první pohled nemusí zdát. Jak tedy zvolit vhodný napájecí adaptér a kabel s kompatibilní koncovou částí? Existuje několik typů konektorů určených k nabíjení různých zařízení.

Pro mobilní telefony je výběr obvykle jednoduchý. IPhony a iPady nabíjejte přes Lightning port, zatímco u Androidů se používá port USB-C. Tento univerzální konektor se stává nejběžnějším standardem u mobilních telefonů a moderních notebooků, postupně nahrazuje starší microUSB konektory.

Jak šetřit baterii?

Existuje mnoho zajímavých tipů, jak zpomalit rychlé vybíjení vašeho mobilu.

Aplikace spotřebovávající baterii

Každý chytrý telefon má sekci, kde můžete sledovat spotřebu baterie. U Androidu i iOS tuto funkci najdete v nastavení pod nabídkou Baterie nebo Správa napájení. Zde snadno zjistíte, které aplikace nejvíce zatěžují baterii, přičemž největším spotřebitelem bývá často podsvícení displeje.

Rádi zkoušíte různé aplikace, jako hry nebo hudební aplikace, ale často se stane, že je nakonec nepoužíváte a zapomenete je odinstalovat. Pokud v seznamu najdete aplikace, které používáte jen zřídka nebo vůbec, odinstalujte je.

Kromě aplikací spotřebovávají baterii i widgety na hlavní obrazovce, jako počasí, zprávy nebo oznámení ze sociálních sítí. Pokud je nepoužíváte, raději je odstraňte, protože se neustále aktualizují přes internet a zbytečně vybíjejí baterii. Lepší je občas otevřít samotnou aplikaci a pak ji řádně zavřít.

Automatická synchronizace

Dalším způsobem, jak šetřit baterii, je omezit nebo vypnout automatickou synchronizaci aplikací. Není nutné, aby se například informace o počasí aktualizovala každou hodinu. Dejte si však pozor na vypnutí zálohování, protože byste mohli přijít o důležitá data. Možnosti synchronizace obvykle najdete v nastavení jednotlivých aplikací.

Synchronizace také zajišťuje, že obsah jednoho zařízení je přístupný na jiném. Můžete si tak číst e-maily na mobilu i na počítači, mít hudební knihovnu iTunes k dispozici kdekoli a nezmeškáte žádnou událost z kalendáře.

Nepoužívané moduly

Aktivní moduly, jako Bluetooth, GPS, WiFi nebo mobilní data, spotřebovávají baterii. Je vhodné tyto funkce zapínat jen tehdy, když jsou opravdu potřeba. Lze také využít aplikace pro automatizaci. Dalším faktorem je hledání signálu, které baterii také vybíjí. V místech se špatným signálem lze přepnout telefon do režimu Letadlo.

Nastavení obrazovky

Obrazovka je hlavním spotřebitelem energie ve vašich telefonech. Její spotřeba závisí na úrovni jasu. Většina telefonů umožňuje automatické nastavení jasu podle okolního osvětlení, ale pokud chcete ušetřit baterii, můžete tuto funkci vypnout a jas snížit ručně.

Další možností je zkrátit dobu, po které se obrazovka automaticky vypne. Není potřeba nechat telefon svítit déle než 15 nebo 30 vteřin. Tuto volbu najdete v nastavení systému pod sekci Displej.

Pokud máte telefon s AMOLED displejem, můžete využít tmavá grafická témata a nastavit tmavé pozadí. Tento typ displeje nepotřebuje podsvícení pro černou barvu, což šetří energii.

Úsporný režim

Většina chytrých telefonů nabízí speciální režimy úspory baterie. Tyto režimy obvykle nabízejí dvě možnosti: úsporný a ultra úsporný. Úsporný režim omezí některé funkce, jako je GPS, WiFi nebo Bluetooth, a sníží jas displeje. Jestliže potřebujete prodloužit výdrž baterie za každou cenu, můžete zapnout režim ultra úspory. Tento režim vypne všechny nadbytečné funkce a zjednoduší telefon na základní úroveň. Stále však budete moci volat, posílat zprávy a někdy i fotit.

nabijeni-telefonu-baterie

5 mýtů o nabíjení

Jak nabíjet telefon, aby baterie vydržela co nejdéle? Všichni si přejeme, aby baterie našeho telefonu vydržela co nejdéle. Proto existuje spousta tipů a triků na prodloužení životnosti akumulátoru. Bohužel mnoho z nich jsou mýty.

  1. Baterka vybitá na nulu

Jedním z mýtů je, že telefon byste měli nabíjet až tehdy, když baterie klesne na poslední procento a displej zhasne. Poté ho nabijete z nuly na sto procent, protože jen tak se baterie vrátí do plného stavu. Zní to povědomě?

Tato představa pochází z doby, kdy se používaly niklové baterie, a tento postup byl doporučován. U lithiových baterií může úplné vybití škodit. Doporučuje se nenechat baterii klesnout pod 20 % a zároveň ji zbytečně nenabíjet až na 100 %. I když to není přímo škodlivé, může to mírně ovlivnit životnost některých typů baterií.

  1. Telefon ponechaný na nabíječce přes celou noc

Každého asi napadlo, zda je bezpečné nechat telefon nabíjet přes noc, když se dotknete rozehřátého přístroje. Někteří se možná obávají, že by mohl kvůli dlouhému nabíjení explodovat. Pokud máte tyto obavy, můžete si oddechnout a klidně nechat mobil přes noc v nabíječce.

Přehřátí telefonu nehrozí, i když se zdá teplejší. Moderní telefony mají čipy, které zastaví nabíjení při dosažení 100 %, a pak při mírném poklesu energie opět dobijí. Tento cyklus se opakuje, dokud neodpojíte kabel.

  1. Nepoužívat mobil během nabíjení

Jeden z populárních, ale nepravdivých mýtů říká, že byste neměli telefon používat během nabíjení kvůli přehřívání baterie způsobenému zvýšeným výkonem.

Ve skutečnosti u chytrých telefonů při běžném používání ani během nabíjení přehřátí nehrozí, i když se teplota mírně zvýší. Používání telefonu během nabíjení může být dokonce přínosné, zejména u energeticky náročnějších aplikací.

nabijeni-telefonu01

  1. Nekompatibilní nabíječky

Tvrzení, že byste měli používat pouze nabíječku dodanou s telefonem, vychází spíše z marketingu. Ve skutečnosti můžete použít jakýkoliv kabel s odpovídajícím konektorem.

To ale neznamená, že originální nabíječka není nejlepší volbou. S originální nabíječkou máte jistotu kvality, zatímco levné nabíječky neznámého původu mohou být nebezpečné. Navíc se telefon s originální nabíječkou nabije rychleji než s jinou.

  1. Aplikace na pozadí vybíjí baterku

Většina uživatelů chytrých telefonů ví, že na pozadí běží různé aplikace, které spotřebovávají energii a data. Někteří lidé proto pravidelně ukončují tyto aplikace, aby prodloužili životnost telefonu.

Ve skutečnosti je tento postup spíše kontraproduktivní. I když existují aplikace slibující „úklid" na pozadí, některé procesy jsou pro chod telefonu nezbytné. Po jejich ukončení je telefon automaticky znovu zapne, což spotřebuje více energie. Doporučuje se ukončovat pouze náročné aplikace, jako jsou hry nebo navigace, které spotřebovávají nejvíce energie.