Díky velkému množství objednávek během naší slevové akce, odesíláme nyní objednávky za 1-2 pracovní dny. Omlouváme se a děkujeme za pochopení.

Jak vybrat chytré hodinky?

Výběr chytrých hodinek může být na první pohled složitý, protože nabídka je dnes široká a funkce jednotlivých modelů se neustále vyvíjejí. Chytré hodinky už nejsou jen o zobrazení času, ale staly se multifunkčním nástrojem, který monitoruje zdraví, usnadňuje komunikaci a poskytuje řadu dalších funkcí od fitness sledování po platební systémy. Jak se ale v takovém množství možností vyznat?

Vybíráme chytré hodinky

Hodinky už dávno neplní pouze funkci ukazování času. Jak jde doba dopředu, tak jsou i nároky na hodinky čím dál vyšší. Paradoxně už nejde ani tolik o určování přesného času, tak jako o měření tepu, spánku, pohybových aktivit, případně o zprostředkování platby. Tím, že je poptávka vysoká, se v posledních letech na trhu objevilo mnoho značek a typů hodinek. Jaké chytré hodinky si tedy vybrat, aby splňovaly vše, co od nich očekáváte?

Nejsou chytré hodinky jako chytré hodinky

Než začnete s výběrem, je nutné si ujasnit, co vlastně chcete. Kromě chytrých hodinek se totiž na trhu objevují i sporttestery a fitness náramky. Každý typ se orientuje lehce na něco jiného a je tak vhodný pro jinou skupinu lidí. 

Sporttestery

Tento typ chytrých hodinek je převážně cílen na sportovce. Hodinky jsou totiž vhodné na sbírání, analyzování a vyhodnocování všech sportovních aktivit. Mezi základní funkce patří měření tepu, krokoměr, tempo a rychlost, vzdálenost, spálené kalorie a měření aktivity.

K pokročilejším funkcím se pak řadí například délka kroku (a to především při běhu), nebo hodnotu VO2max (tato funkce měří, v jaké kondici se nacházíte). Při plavání jsou tyto hodinky schopné změřit, kolik bazénů jste vlastně uplavali a při jízdě na kole zase, kolik výškových metrů jste zdolali.

Některé modely disponují GPS, takže vám při sportu budou hodinky zaznamenávat i trasu, na které činnost vykonáváte. Ta se pak propíše do aplikace, se kterou si můžete hodinky spárovat. Mezi top aplikace se řadí například Strava.

Ani sporttestery nebyly ochuzeny o funkce jako je platba kartou, spárování s telefonem a přijímání notifikací, případně i přehrávání oblíbených playlistů.

Mezi největší klady těchto hodinek se udává jejich dlouhá výdrž, zaměření na sport a i fakt, že k nim nepotřebujete telefon (nemusí být spárované). Je to i tím, že displej hodinek je velký a vše vidíte jasně a čistě. Na druhou stranu jsou mnohem větší než klasické chytré hodinky a pro své zaměření mohou postrádat některé funkce, které jsou pro ostatní chytré hodinky denním chlebem.

Fitness náramky

Fitness náramky byly taktéž primárně cíleny pro sportovce. Rozdíl je zde však ve vzhledu. Jak jsme zmínili, sporttestery jsou většinou větší, především co se displeje týče, aby mohly uživateli ukazovat co nejvíce informací. Oproti tomu se snaží fitness náramky pro menší provedení a lehčí ovládání. To v praxi znamená, že displej je velmi úzký, ukazující jen minimum informací. Fitness náramky jsou totiž stavěny na principu sbírání dat. Následná analýza a vyhodnocení pak probíhá v mobilní aplikaci.

Oproti sporttesterům nemají fitness náramky ani tolik funkcí. Nejčastěji počítají, kolik kroků jste nachodili, vykonanou vzdálenost při sportovní aktivitě a počet spálených kalorií. Lepší fitness hodinky nabízí i měření spánku a tepové frekvence. Vybavené mohou být i GPS, tím se ovšem nepyšní každý kousek. Některé dokáží přijímat notifikace z telefonu.

Nevýhodou tedy je, že vám hodinky nedovolí ve velké míře sledovat vaši aktivitu, veškeré informace si můžete zanalyzovat až po aktivitě. Některé typy navíc nejsou vhodné do vody, v tomto případě byste museli volit voděodolný typ.

Jejich výhodou je však ekonomičtější design a nižší cena.

Chytré hodinky

Chytré hodinky pomalu a jistě zdobí ruku každého člověka. A není se čemu divit. Hravě zvládnou nejen počítat kroky, vzdálenost, tepovku nebo spánek, ale jsou snadno propojitelné s telefonem. Díky tomu si můžete na hodinkách prohlížet vše, co máte na telefonu. Výhodou je, že si do samotných hodinek můžete stahovat aplikace nebo hudbu, takže můžete hodinky používat nezávisle na telefonu. Hodinkami dnes už můžete zcela bez problémů zaplatit nebo odepsat na zprávu.

jak-vybrat-chytre-hodinky

Na trhu je mnoho druhů chytrých hodinek, v tomto bodě je nutné si ujasnit, co od nich očekáváte. Ceny se pohybují v různých relací, což znamená, že ne všechny hodinky budou mít stejné funkce.

Výhod mají chytré hodinky nespočet, a pokud nechcete mít hodinky jen na sport, chytré hodinky jsou rozhodně tou nejlepší volbou. Nejen že hravě zvládnou měřit všechny vaše aktivity, tep a spánek, ale můžete je používat i jako druhý telefon. Z chytrých hodinek se dá odepisovat, poslouchat hudba, fotit. Chytré hodinky dnes již dokáží fungovat i bez telefonu, pokud si do hodinek nainstalujete potřebné aplikace nebo stáhnete hudbu. To oceníte především při sportu.

Nevýhodou může být na první pohled vyšší cena. Díky velkému počtu aplikací a využití se může i stát, že výdrž baterie bude oproti jiným hodinkám kratší. Vše ale záleží na tom, jak moc naplno budete hodinky využívat.

Chytré hodinky – hybridní

Poměrně novým trendem jsou takzvané hybridní chytré hodinky. Vznikly na základě spojení toho nejlepšího z obou světů – jak klasického ciferníku, tak chytrých funkcí. Jak to ale u takovýchto kombinací bývá, nemůžeme se zde bavit o dokonalém vybavení hodinek. Výhodou oproti klasickým hodinkám je bezesporu fakt, že zvládnou uživateli měřit kroky, spánek, tepovou frekvenci, a v lepších modelech i přijímat notifikace z telefonu, případně hodinky použít jako spoušť k fotoaparátu.

Velkou nevýhodou však zůstává, že se onen displej na notifikace někam musí vejít, proto je kolikrát ciferník narušen malým displejem. Displej je zpravidla malý, a proto se na něm můžete hůře orientovat. Některé funkce nemusí být ani tolik přesné. Pokud se ale nechcete vzdát klasických hodinek, ale stále vyžadujete některé základní chytré funkce, je toto pro vás skvělý kompromis.

Jak vybrat chytré hodinky?

Na trhu je opravdu z čeho vybírat. Jak ale vybrat takové, které budou splňovat všechny požadavky, které na ně máte?

Značky chytrých hodinek

Na trhu figurují tři největší hráči, co se chytrých hodinek týče. Jsou to Apple, Google a Garmin. Respektive je to jejich operační systém, který dominuje trhu. Apple a Garmin si tvoří vlastní operační systém, systém od Google je využíván mnohými společnostmi, které vyrábí chytré hodinky.

  • Garmin

Garmin je americká firma specializující se na výrobu sportovních chytrých hodinek. Jejich hodinky však nejsou jen o sportu, ale splňují všechny požadavky, které chytré hodinky mají mít. Disponují mnoha dalšími funkcemi, které se využijí v běžném životě. Při sportu si na hodinkách můžete rovnou plánovat trasu a sledovat veškeré vaše výsledky. Mají vlastní operační systém GarminOS a obchod GarminIQ, kde si můžete stáhnout přímo do hodinek různé aplikace.

  • Apple

Oproti Garminu, Apple Watch se zaměřují spíše na každodenní využívání, než primárně na sport. Nicméně to neznamená, že s hodinkami sport nemůžete vykonávat. Vše závisí na typu hodinek, který máte. Nicméně, pro detailnější sportovní zaznamenání budete v telefonu potřebovat další aplikaci. Apple má svůj vlastní operační systém WatchOS. Díky tomu na hodinkách naleznete obchod, kde si můžete stáhnout nespočet aplikací.

Nutné je ale podotknout, že Apple Watch fungují jen pokud máte IPhone či jiné zařízení od Apple. Na Androidu tyto hodinky nerozchodíte, ačkoli je to předmětem rozprav.

  • Google

Operační systém od firmy Google je WearOS. Tento systém využívá mnoho chytrých hodinek, jedná se především o značky Samsung, Suunto a TicWatch. Chytré hodinky opírající se o tento systém nelze využít na zařízeních Apple. Některé hodinky od Samsungu běží ještě na starý systém, Tizen, který lze rozchodit jak na androidu, tak na IPhonu.

  • Fitbit

V neposlední řadě stojí za zmínku společnost Fitbit, která funguje na svém systému FitbitOS. Dříve byl Fitbit velkým hráčem v oblasti chytrých hodinek, nicméně společnost se rozhodla z českého trhu stáhnout.

Mezi další značky, které se objevují na trhu, jsou Huawei a Honor. Ty běží na operačním systému Lite OS. Xiaomi zase využívá systém Amazfit OS. Tyto systémy jsou nicméně vcelku omezené, co se možností týče.

jak-vybrat-chytre-hodinky-stylove

Ostatní funkce chytrých hodinek

Při výběru hodinek je dobré myslet i na další vlastnosti, které hodinky mohou mít a které by se potencionálně daly využít v praktickém životě.

Jedná se především o voděodolnost. Vše záleží na tom, zda s hodinkami budete chodit plavat a měřit si aktivitu i ve vodě, nebo zda vám stačí jen standardní voděodolnost pokrývající mytí nádobí. Vrstva P2i je ta nejzákladnější a ochrání hodinky před potem, déšť už nezvládnou. Umývání nádobí a déšť zvládnou hodinky s ochranou IP68. Při plavání se budou hodit hodinky s hodnotou 5ATM. Nejodolnější hodinky se vyznačují hodnotou MIL-STD810G. Tyto hodinky se využívají především v armádě a jsou vyvinuty tak, aby odolaly výkyvům počasí a velké fyzické námaze.

Další žádoucí funkcí je, aby hodinky podporovaly mobilní připojení a měly možnost nahrání eSIM karty (neboli virtuální karty, kterou lze koupit přes aplikaci). Tím je možné používat hodinky i bez nutnosti mít u sebe telefon.

Výdrž baterie je taky podstatný aspekt, který je potřeba vzít v úvahu. Většina hodinek funguje nepřetržitě, od prvních ranních kroků až po měření kvality spánku. To znamená, že jsou hodinky neustále aktivní. Dobré je tedy pohlídat si výdrž baterie. Vhod může přijít i funkce rychlonabíjení.

Ekosystém je další podstatnou vlastností chytrých hodinek. Ekosystém ve zkratce znamená, zda hodinky fungují pouze samostatně, nebo zda se dají propojit s chytrou domácností. Díky tomu můžete skrze hodinky používat některé spotřebiče v domácnosti (vysavač).

Ekosystém také dovoluje nahrát do hodinek platební karty, případně dovoluje hodinkám stahovat různé aplikace.

V dnešní době je podstatné nejen to, aby hodinky přijímaly notifikace z telefonu, ale aby bylo možné na ně rovnou reagovat. Spousta hodinek umožňuje odpovídat na zprávy pomocí hlasových zpráv.

Velikost displeje je další parametr, který může hrát ve výběru velkou roli. Malé displeje mohou být nepraktické pro používání, avšak jsou nenápadné. Velké hodinky naopak umožňují snadnější užívání, nicméně jsou mnohem mohutnější. Zároveň tyto hodinky mají většinou velký řemínek, proto na malé ruce mohou působit obrovsky.

Cena chytrých hodinek

Cenové rozpětí je u chytrých hodinek velké. Ty nejlevnější můžete pořídit již za 1 000 korun, jejich funkce jsou však značně limitované. Do 6 tisíc se dají pořídit již kvalitnější modely, které nadchnou především nenáročné uživatele. Pro náročnější uživatele se pak cena šplhá už ke 12 tisícům. Profesionální chytré hodinky pak mohou vyšplhat až ke 20 tisícům. Vše doopravdy záleží na tom, co od hodinek očekáváte a na co je potřebujete.

Péče o chytré hodinky: Jak prodloužit jejich životnost

Chytré hodinky se staly neodmyslitelnou součástí každodenního života mnoha lidí. Nabízejí řadu funkcí, od monitorování zdraví až po přijímání notifikací, a jsou neustále v kontaktu s vaším zápěstím. Aby však chytré hodinky plnily svou roli co nejlépe a co nejdéle, je třeba věnovat pozornost jejich údržbě. Zde jsou klíčové tipy, jak se o chytré hodinky správně starat.

jak-vybrat-chytre-hodinky-reminek

  1. Čištění displeje

Displej chytrých hodinek je jednou z jejich nejdůležitějších částí. Na něm vidíte všechny notifikace, data a statistiky, proto je zásadní udržovat jej čistý a bez škrábanců. Nejlepší způsob, jak čistit displej, je pomocí měkkého, jemně navlhčeného hadříku z mikrovlákna. Je důležité vyhnout se agresivním čisticím prostředkům, které by mohly poškodit povrch nebo oleofobní vrstvu, jež pomáhá odpuzovat otisky prstů.

Tip:

Použijte destilovanou vodu nebo speciální čisticí prostředky určené pro elektroniku, které nejsou příliš agresivní.

  1. Péče o řemínek

Řemínek hodinek se může snadno znečistit, zejména pokud je vyroben z materiálů jako kůže nebo silikon. Každý typ materiálu vyžaduje odlišnou péči:

  • Silikonové řemínky: Stačí je omýt mýdlovou vodou a následně důkladně opláchnout čistou vodou. Silikonové řemínky jsou odolné a snadno se čistí, ale je třeba zajistit, aby byly vždy důkladně osušené.

  • Kožené řemínky: Kůže je citlivější na vlhkost a pot. Pro čištění kožených řemínků použijte speciální prostředky určené pro kůži a dbejte na to, aby nepřišla do styku s vodou.

  • Kovové řemínky: Kovové řemínky lze čistit vlhkým hadříkem a jemným čisticím prostředkem, ale je nutné je důkladně osušit, aby se předešlo korozi.

Tip:

Vždy odstraňte řemínek před čištěním hodinek samotných, abyste předešli poškození nebo znečištění ostatních částí hodinek.

  1. Voděodolnost a vlhkost

Mnohé chytré hodinky jsou voděodolné, ale to neznamená, že jsou vodotěsné. Vždy je důležité vědět, jakou úroveň voděodolnosti vaše hodinky mají. Pokud jsou hodinky označeny jako "vhodné pro plavání," můžete je bez obav vzít do bazénu, ale i tak je po každém kontaktu s vodou vhodné je opláchnout čistou vodou a osušit.

Tip:

Vyhněte se vystavování hodinek chemicky ošetřené vodě, jako je chlorovaná bazénová voda nebo mořská voda. Tyto látky mohou poškodit těsnění a omezit voděodolnost hodinek.

  1. Správné nabíjení

Aby baterie vašich chytrých hodinek dlouho vydržela, je důležité dodržovat správné postupy při nabíjení. Vyhněte se úplnému vybití baterie a snažte se udržovat její kapacitu mezi 20 % a 80 %. Příliš časté úplné vybíjení a nabíjení na 100 % může snižovat životnost baterie.

Tip:

Pokud máte hodinky, které podporují rychlé nabíjení, nepoužívejte tuto funkci příliš často, pokud to není nezbytně nutné. Rychlé nabíjení může zahřát baterii, což může dlouhodobě ovlivnit její výkon.

  1. Aktualizace softwaru

Chytré hodinky jsou v podstatě malý počítač, který je třeba udržovat aktuální. Výrobci pravidelně vydávají softwarové aktualizace, které zlepšují výkon, zabezpečení a přidávají nové funkce. Dbejte na to, abyste pravidelně kontrolovali dostupné aktualizace a instalovali je.

Tip:

Pokud máte hodinky spárované s chytrým telefonem, mnohdy je možné aktualizace provádět přímo přes aplikaci výrobce.

  1. Ochrana před extrémními podmínkami

Chytré hodinky nejsou navrženy tak, aby vydržely extrémní teploty, nadměrné vibrace nebo silné magnetické pole. Při extrémních teplotách může dojít k poškození baterie nebo vnitřních komponent, a magnetické pole může negativně ovlivnit senzory a další elektroniku v hodinkách.

Tip:

Neponechávejte chytré hodinky dlouho na přímém slunci, ve velmi chladném prostředí nebo v blízkosti silných magnetů.

  1. Pravidelná údržba a kontrola

Kromě pravidelného čištění je vhodné hodinky občas podrobit podrobnější údržbě. Zkontrolujte těsnění (zejména pokud hodinky často používáte ve vodě), funkčnost tlačítek a stav baterie. Pokud máte jakékoliv pochybnosti, obraťte se na autorizovanou servisní službu.

Tip:

Jednou za čas je vhodné hodinky resetovat do továrního nastavení, aby se zlepšil jejich výkon, zejména pokud zaznamenáte zpomalení nebo jiné potíže s funkcemi.

jak-vybrat-chytre-hodinky-auto

Chytré hodinky jsou více než jen módní doplněk – jsou to sofistikované přístroje, které si zaslouží pravidelnou péči. Dodržováním těchto jednoduchých kroků můžete prodloužit životnost svých hodinek a zajistit, že budou fungovat co nejlépe po co nejdelší dobu. Pečlivá údržba vám nejen ušetří peníze za opravy, ale také zajistí, že hodinky budou i nadále poskytovat spolehlivé údaje o vašem zdraví a aktivitách.