Historie značky Apple

Jak a kde to všechno začalo?

Apple jste založili v roce 1976 v Kalifornii, konkrétně v garáži otce Stevea Jobse. Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne použili jako počáteční investici peníze získané prodejem mikrobusu Volkswagen a programovací kalkulačky HP-65. Jejich cílem bylo vyrábět a prodávat počítače, které by byly snadno ovladatelné a běžné v domácnostech i firmách.

Prvním produktem nové společnosti byl počítač Apple I, který Wozniak postavil ještě před založením firmy. Tento stroj, vybavený procesorem MOS 6502 s frekvencí 1 MHz a 4KB pamětí, přinesl inovaci v podobě integrované klávesnice. Apple vyrobil asi 200 kusů a prodával je za 666,66 dolarů.

O rok později uvedli na trh počítač Apple II, který používal stejný procesor jako předchozí model, ale nabízel větší paměť, barevnou grafiku a úložiště na audiokazety a disketové mechaniky. Tento stroj, původně určený počítačovým nadšencům, se prodával velmi dobře i přes vyšší cenu 1 298 dolarů a brzy se rozšířil i do firem a mezi profesionály. Úspěch Apple II zvýšil tržby společnosti o několik set procent na téměř 140 milionů dolarů a vedl k vytvoření celé řady Apple II s několika nástupnickými modely, které byly vyráběny až do konce 80. let.

apple-stare-pc

Myš a grafické rozhraní

Apple rychle rostl a v roce 1980 dosáhl zisků 100 milionů dolarů a měl přes tisíc zaměstnanců. Vstoupil na burzu a jeho tržní hodnota dosáhla 2 miliard dolarů. V té době začal Apple pracovat na zavedení myši a grafického rozhraní. Jobs byl těmito technologiemi fascinován od návštěvy firmy Xerox, která mu ukázala první funkční grafické rozhraní s ikonami ovládané myší. Xerox neprotestoval, když Jobs požádal o povolení tyto technologie dále rozvíjet.

Prvním produktem s těmito novými vychytávkami byl počítač Apple Lisa, uvedený na trh v roce 1983. Nebyl však tak úspěšný, jak Apple očekával, prodalo se jen asi 100 tisíc kusů. Dlouhý vývoj a časté změny vedly k nízkému výkonu a nespolehlivé disketové mechanice Apple FileWare. Hlavním problémem však byla vysoká cena, která činila 9 995 dolarů.

O rok později přišel počítač Macintosh 128K. Ten vychází z Applu Lisa, ale nabízí vyšší výkon, spolehlivost, intuitivnější grafické rozhraní a nižší cenu 2 500 dolarů. I když byl tento model lepší, prodeje nesplnily očekávání a odborníci kritizovali černobílý displej a nedostatečnou paměť. Někteří dokonce zpochybňovali samotný koncept grafického rozhraní. Přesto se Apple rozhodl značku Macintosh zachovat a ještě v roce 1984 vydal nástupce, Macintosh 512K, který měl čtyřikrát větší paměť a umožňoval běh více programů. 

Odvolání Jobse

V roce 1985 byl Jobs odvolán z čela Applu a nahradil ho John Scully, bývalý šéf Pepsi-Coly, kterého Jobs přivedl do firmy. Oficiálně kvůli nižším prodejům Macintoshe, neoficiálně kvůli Jobsově náladové povaze a častým konfliktům s týmem i Scullym.

Scully podporoval řadu Macintosh, což vedlo k dalším modelům jako Macintosh Plus (1986), Macintosh II (1987), Macintosh SE (1987), Macintosh Classic (1990) a jeho nástupce Macintosh Classic II (1991).

V roce 1989 vznikl první laptop Apple Macintosh Portable, a následně PowerBook 100. Pod vedením Scullyho se Applu zpočátku dařilo – tržby dosáhly 10 miliard dolarů ročně a prodávali přes milion počítačů ročně. Nicméně tržní podíl klesal ve prospěch IBM, která nabízela rychlejší procesory Intel za nižší ceny. Produkty Applu byly sice technologicky pokročilé, ale měly vyšší ceny.

Boj s Microsoftem i odchod Scullyho

V roce 1991 Apple uzavřel spojenectví s IBM a Motorolou pod názvem AIM alliance, s cílem vytvořit nový počítačový standard založený na architektuře PowerPC. IBM a Motorola měly vyvíjet hardware, Apple software. Hlavním cílem bylo konkurovat Microsoftu, který získával stále větší vliv na trhu.

Prvním výsledkem této spolupráce byl počítač Power Macintosh 6100/60, uvedený na trh v roce 1994, což zahájilo řadu PowerMac. V té době se také objevuje na scéně Windows od Microsoftu.

V roce 1993 odešel Scully a nahradil ho Michael Spindler. Pod jeho vedením proběhl úspěšný přechod Mac OS na platformu PowerPC a Apple se začal otevírat větší kompatibilitě. Objevily se však vážné problémy, jako vadné monitory a laptopy náchylné k výbuchům. Dalším problémem byly nerealistické odhady prodejů, což vedlo k nadprodukci.

Po třech letech Spindler skončil a vedení převzal Gilbert F. Amelio, který se zaměřil na snižování nákladů a zlepšení kontroly kvality. Přesto se finanční situace Applu zhoršovala. Počítače s Windows, zejména po vydání Windows 95, začaly trhu dominovat. V roce 1996 měl Windows tržní podíl přes 80 %, zatímco Mac OS jen 6,6 %.

Apple rozhodl, že hlavním problémem je zastaralost Mac OS, a proto koupil společnost NeXT. Ta se specializovala na vývoj pracovních stanic a operačních systémů. V čele stál právě Jobs, který ji založil po odchodu z Applu.

Návrat Steva Jobse, iMac a přelom milénia pro Apple

V roce 1997 se vrátil do čela Jobs. Pod jeho vedením se firmě začalo opět dařit. Jobs ihned začal oživovat firmu. Mezi prvními opatřeními bylo oznámení spolupráce s hlavním konkurentem Microsoftem, zrušení nedokončeného programu na licencování systému Mac OS a zjednodušení produktové nabídky. Důraz byl kladen na návrat do oblastí, kde byla firma tradičně silná, jako je vzdělávání a DTP.

historie-apple

Prvním produktem nové éry se stala iMac (1998), vybavený procesorem PowerPC 750 (G3), 32 MB RAM, 4 GB harddiskem, GPU s 6 MB VRAM a designem připomínajícím první Macintosh. Tento počítač kombinoval retrofuturistický design, rychlé síťové připojení a vysoký výkon, což vedlo k prodeji 800 tisíc kusů za 5 měsíců. Tržní podíl Applu se díky iMacu výrazně zvýšil na přibližně 13,5 %. Rok 1998 byl poprvé od roku 1995 ziskový.

V roce 2001 Apple představil iTunes, program umožňující poslech a konverzi hudby do formátu MP3, který byl tehdy velmi populární. Současně uvedl na trh iPod, kapesní hudební přehrávač, který využíval novou technologii. Další verze iPodu měly větší úložiště, barevný displej a schopnost přehrávat i video. V roce 2003 začal Apple nabízet stahování skladeb velkých hudebních společností ve formátu MP3 přes internet, což bylo dosud nevídané.

První iPhone

V roce 2007 Apple představil revoluční zařízení, které změnilo svět mobilních telefonů. První moderní smartphone s názvem iPhone měl dotykové ovládání, umožňoval přehrávání hudby a videí, a disponoval kvalitním TFT displejem s rozlišením 320×480 a úhlopříčkou 3,5 palce, stejně jako fotoaparátem s rozlišením 2 MPx. Prodalo se více než 250 tisíc kusů za prvních 30 hodin, což jasně ukazuje, že Apple zapsal tento model do historie.

V témže roce uvedl také na trh multimediální přehrávač Apple TV a dosáhl významného finančního úspěchu, když společnost vykázala zisk téměř 1,6 miliardy dolarů. 

Budoucnost Apple

V roce 2008 uvedl na trh laptop MacBook Air, který demonstroval schopnost přenosných počítačů. O dva roky později představil první tablet iPad, schopný přehrávat video ve vysokém rozlišení a s úhlopříčkou displeje 9,7 palců. V té době, kdy se Jobs potýkal s rakovinou slinivky břišní, převzal hlavní vedení Tim Cook. Formálně rezignoval Jobs na konci srpna 2011, jen několik týdnů před svou smrtí. Cookovou budoucí vizí je zaměřit se více na služby a zdravotní segment, přišel například s hodinkami Apple Watch s jedinečnou zdravotní funkcí – měřením EKG.

10 zásadních milníků firmy Apple

  • V roce 1976 vznikl podnik Apple, a to v garáži Jobsových rodičů.
  • V roce 1984 Apple představil první počítač Macintosh, jednalo se o první model s myší.
  • Steve Jobs byl vyhozen z Applu kvůli svému chování. Od té doby se situace Applu zhoršila. Roku 1997 se Jobs vrátil zpět do Applu.
  • V roce 1998 byl představen zcela nový iMac. Počítač exceloval v designu, byl barevný a disponoval slotem na CD.
  • V roce 2001 byl uveden na trh iPod, přenosný hudební přehrávač. Byl populární a patřil mezi nejprodávanější produkty. Audiotéka iTunes byla spuštěna v roce 2003.
  • Také v roce 2001 byl uveden na trh nový operační systém OS X. Byl uživatelsky přívětivý, rychlý, stabilní a šetrný k očím.
  • Rok 2007 se změnila historie, když Jobs představil první iPhone. Telefon byl plně dotykový, na rozdíl od konkurenčních mobilů. Během pouhých 3 měsíců od uvedení na trh se prodalo 1,4 milionu kusů.
  • V roce 2010 byl uveden na trh iPad, který oživil trh s tablety.
  • Roku 2021 bylo prodáno přes 2 miliardy iPhonů, přičemž k tomu přispěla i pandemie Covidu-19, kdy lidé více času trávili doma s telefony.
  • V roce 2022 překročila tržní hodnota společnosti Apple hranici 3 bilionů dolarů, což je historicky první firmou, které se to podařilo. V čele firmy od úmrtí Steva Jobse stojí Tim Cook. Zisk firmy v roce 2021 činil více než 100 miliard dolarů.

apple-produkty

Historie loga Apple

V roce 1976 vytvořili první logo Steve Jobs a Ronald Wayne. Byl to obrázek Isaaca Newtona, který sedí pod jabloní. V roce 1977 požádal Steve Jobs designéra Roba Janoffa, aby se soustředil především na jablko. Janoff přišel s návrhem jablka v duhových barvách. V roce 1998 se jablko změnilo na černou verzi, a následovaly další barevné a 3D varianty, které se na produktech Apple používají dodnes.